Grob osmogodišnjeg djeteta zbunio arheologe: 142 skeleta pasa i torba oko vrata, zašto?

0
Radiosarajevo.ba
Grob osmogodišnjeg djeteta zbunio arheologe: 142 skeleta pasa i torba oko vrata, zašto?
Foto: EPA - EFE / Ilustracija

Hiljadama godina unazad u plodnoj oazi koja se nalazi na samom kraju Libijske pustinje, nalazi se Fajum. Sjmešten između Kaira i Nila, za vrijeme faraona 12. dinastije, on je bio jedno od omiljenih mjesta za život, da bi svoj ponovni procvat doživio tek tokom helenističko-rimske ere.

I iako je naseljen i danas, on je svoje najslavnije dane "proživio" tokom staroegipatskog perioda. 
Zato ne čudi da predstavlja fokus interesovanja ljudi koji se bave proučavanjem prošlosti, među kojima su se našli i arheolozi iz Centra za egiptološka istraživanja Ruske akademije nauka.

Naime, oni su tokom iskopavanja nekropole ovde otkrili nesvakidašnji grob ispunjen skeletima 142 psa, preko kojih je položeno tijelo odmogodišnjeg djeteta sa platnenom torbom obmotanom oko vrata, za koje se vjeruje da su ovdje sahranjeni negdje između 1. vijeka p.n.e. i 1. vijeka n.e..

U Egiptu nađena mumija prekrivena zlatom, nije otvarana 4.300 godina

U Egiptu nađena mumija prekrivena zlatom, nije otvarana 4.300 godina

"Dijete od osam ili devet godina položeno je na tijela 142 psa različite starosti, od čega 87 posto čine štenci", objašnjavaju istraživači sa projekta. Postoji nekoliko mogućih objašnjenja zašto bi neko ovo uradio, međutim i dalje najbolji trag pruža plava glina otkrivena na glavama pasa. 

Pošto je slična vrsta gline često pronalažena prilikom iskopavanja rezervoara sa vodom, moguće je da je neka katastrofalna poplava ubila sve ove životinje. U prilog ovoh hipotezi govori i činjenica da istraživači nisu našli ni jedan trag koji bi ukazivao na nasilnu smrt na njihovim skeletima. 

Iako neka pitanja za sada ostaju bez odgovora, novo otkriće nudi zanimljiv uvid u život drevnih Egipćana i ukazuje da je dijete možda bilo zaduženo za pse koji su po svemu sudeći nastradali u poplavi. Ono postaje još interesantnije ako se uzme u obzir da je otkriveno u blizini drevnog egipatskog grada Krokodilopolisa ili Šedeta, mjesta u kome se njegovao kult božanstva sa likom životinje Sobeka, prenosi National Geographic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije