Potraga za Kleopatrom: Da li su arheolozi u Egiptu na pragu najvećeg otkrića ovog stoljeća?

2
Radiosarajevo.ba
Potraga za Kleopatrom: Da li su arheolozi u Egiptu na pragu najvećeg otkrića ovog stoljeća?
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Potraga za Kleopatrinom grobnicom

Otkriven je tunel koji se skriva ispod drevnog egipatskog hrama Taposiris Magna ili 'Velike Ozirisove grobnice', koji bi mogao dovesti do davno izgubljene grobnice posljednje egipatske faraonke Kleopatre.

Tunel isklesan u stijeni, koju zovu 'geometrijsko čudo', proteže se više od 1.4 kilometra, visok je oko dva metra i navodno podsjeća na veličanstveni Eupalinosov tunel na grčkom otoku Samos koji se poštuje kao jedan od najvažnijih inženjerskih dostignuća klasičnog svijeta.

Arheologinja Kathleen Martinez sa Univerziteta u San Domingu uvjerena je da su Kleopatra i njezin ljubavnik Marko Antonije pokopani u hramu i da bi tunel mogao biti put do ovog otkrića.

Ubistvo na Manjači: Muškarac ubijen udarcima u glavu, uhapšen osumnjičeni

Ubistvo na Manjači: Muškarac ubijen udarcima u glavu, uhapšen osumnjičeni

O njenoj ljepoti svi su pisali: Evo kako je zaista izgledala fatalna Kleopatra

O njenoj ljepoti svi su pisali: Evo kako je zaista izgledala fatalna Kleopatra

Martinez je rekla da postoji jedan posto šanse da je kraljica ondje pokopana i ako jest, ovo će biti 'najvažnije otkriće 21. stoljeća'.

Taposiris Magna je grad u Egiptu koji je osnovao faraon Ptolomej II Filadelf između 280. i 270. p.n.e. Njegov položaj na kraku sada isušenog korita jezera Mareotis sugerira da je možda igrao ulogu u trgovini između Egipta i Libije.

Ime znači 'velika Ozirisova grobnica' i vjerojatno dolazi od velikog hrama. Tokom iskapanja 2020. tim arheologa pronašao je mumiju sa zlatnim jezikom, što se stavljalo zbog vjerovanja da će mrtvi tako razgovarati s Ozirisom u zagrobnom životu.

Smatralo se da je hram u gradu posljednje počivalište Kleopatre. Arheologinja vjeruje da je Kleopatra, nakon što se Marko Antonije ubio nakon poraza od Oktavijana, a prije vlastitog samoubistva, napravila detaljne planove da njih dvoje tamo budu pokopani.

Prošlo je 100 godina od otkrića: Tutankamon - najpoznatiji faraon na svijetu

Prošlo je 100 godina od otkrića: Tutankamon - najpoznatiji faraon na svijetu

Martinez je ranije za National Geographic izjavila: "Kleopatra je pregovarala s Oktavijanom da joj dopusti da pokopa Marka Antonija u Egiptu. Htjela je biti pokopana s njim jer je željela ponovno uprizoriti legendu o Izidi i Ozirisu. Pravo značenje kulta Ozirisa jeste da daje besmrtnost. Nakon njihove smrti, bogovi će dopustiti Kleopatri da živi s Antonijem u drugom obliku postojanja, tako da će imati vječni život zajedno."

Martinez je sada možda na pravom putu jer je otkrila tunel koji se nalazi na dubini oko 13 metara ispod hrama.

Timovi koji su radili na radilištu pronašli su dio tunela koji je bio potopljen pod mediteranskom vodom, niz keramičkih posuda i slično, kao i pravougano blok vapnenca, ali i "slijepi završetak". Istraživački tim vjeruje da su temelji hrama Taposiris Magna, koji se nalazi u blizini drevne egipatske prijestolnice Aleksandrije, također pod vodom zbog najmanje 23 potresa koja su pogodila egipatsku obalu između 320. godine i 1303. godine.

Martinez je također otkrila nekoliko važnih artefakata unutar hrama, uključujući novčiće sa slikama i imenima kraljice Kleopatre, Aleksandra Velikog i nekoliko obezglavljenih kipova, kao i kipove božice Izide.

Kleopatra, često poznata kao prva slavna osoba na svijetu, bila je posljednja iz duge loze ptolemejskih vladara Egipta - potomak grčkog generala Aleksandra Velikog. Vladala je od 51. p.n.e do 30. p.n.e. - sve do dana kada je umrla.

Kleopatra je postala Kleopatra VII, kraljica Egipta, nakon smrti svog oca, Ptolemeja XII, a njen brat je u isto vrijeme postao kralj Ptolemej XIII - braća i sestre vladali su Egiptom pod formalnom titulom muž i žena. Kako bi stekla podršku među drevnim egipatskim narodom, Kleopatra je također proglašena kćerkom Ra, egipatskog boga sunca.

Godine 48. p.n.e., koristeći svoje zavodničke i diplomatske sposobnosti, uspjela Gaja Julija Cezara privući na svoju stranu u dinastičkom sukobu i tako sebi osigurati vlast nad Egiptom. Cezaru je rodila sina Cezariona. Nakon Cezarove smrti je zavela Cezarovog generala i pristašu Marka Antonija, kojem će roditi djecu i na čijoj strani će se boriti u ratu protiv Oktavijana. Nakon bitke kod Akcija 31. godine p.n.e. Oktavijan je okupirao Egipat i učinio ga rimskom provincijom.

Egipat: Pronađeni ostaci mogućeg hrama Sunca starog 4.500 godina

Egipat: Pronađeni ostaci mogućeg hrama Sunca starog 4.500 godina

Kleopatra je navodno počinila samoubistvo i s njom je za nekoliko stoljeća nestalo samostalne egipatske države. Uz nju se vezuju mnoge afere i teorije zavjera, a smatra se najpoznatijom i najljepšom vladaricom u egipatskoj historiji. Inspirirala je mnoge pjesme, drame, slike, knjige, filmove, kazališne predstave i TV serije. Elizabeth Taylor je sigurno najpoznatija filmska Kleopatra.

Kleopatra je našla utočište u mauzoleju koji je sama naručila, što je dovelo do širenja glasina da se ubila. Antonije je navodno umro u Kleopatrinim rukama nakon što se smrtonosno ubo nožem, prije nego što je i ona počinila samoubistvo - navodno dopustivši da ju ugrize zmija otrovnica.

Oktavijan se vratio u Italiju gdje je postao prvi rimski car, dok su Kleopatra i Antonije pokopani u Egiptu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije