Kopali kanalizaciju pa otkrili hram egipatskog faraona koji je volio da lumpuje

Radiosarajevo.ba
Kopali kanalizaciju pa otkrili hram egipatskog faraona koji je volio da lumpuje
Foto: Jiseon Shin / Rijeka Nil

U egipatskom gradu Tama, na zapadnoj obali Nila, otkriven je hram star 2.200 godina, iz vremena kralja Ptolemeja IV, ukrašen detaljnim reljefima. 

Hram su otkrili radnici koji su kopali kanalizaciju, a Ministarstvo za antikvitete saopćilo je da su radovi odmah obustavljeni i na lokaciju su pozvani arheolozi.

Tim je do sada otkrio zid koji se prostire od sjevera do juga i jugozapadni ugao hrama, koji je ukrašen reljefima Hapija, egipatskog boga plodnosti i godišnjeg plavljenja rijeke Nil, koje je omogućavalo da na području drevnog Egipta cvjeta poljoprivreda.

Reljefi prikazuju Hapija kako nosi ponude, okružen pticama i drugim životinjama, piše Live science, prenosi Tanjug.

U fragmentima teksta spominje se Ptolemej IV, četvrti faraon iz dinastije Ptolemeida.

U pitanju je helenska dinastija koja je vladala Egiptom od 305. do 30. godine prije nove ere i često preuzimala kraljevske i religiozne simbole od ranijih, autohtonih egipatskih vladara.

Posljednji vladar iz dinastjie Ptolemeja bila je Kleopatra, koja je vladala od 51. do 30. godine prije nove ere.

Ptolemej IV vladao je Egiptom od 221. do 204. godine prije nove ere.

Bio je sin Ptolemeja III i Berenike II, koja je nadživjela supruga samo toliko da bi bila otrovana po naredbi sina, koji je bio njen suvladar.

Vladavina Ptolemeja IV nije bila uspješna.

Historičari navode da je faraon više bio zainteresovan za lumpovanje i da sebe smatra pjesnikom, nego za vođenje zemlje. Tokom njegove vladavine počinje postepeno slabljenje Ptolemejskog Egipta, pa je egipatski narod počeo da se buni protiv njegove vladavine, što je dovelo do nestabilnosti i smrtonosnih borbi koje su obilježile posljednjih pet godina njegove vladavine.

Njegov sin Ptoelemej V autor je natpisa urezanog na čuveni kamen iz Rozete, koji je omogućio naučnicima da dešifruju egipatske hijeroglife.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije