Egipatska Atlantida: Otkriven misteriozni hram u ruševinama potopljenog grada

Radiosarajevo.ba
Egipatska Atlantida: Otkriven misteriozni hram u ruševinama potopljenog grada
Foto: Franck Goddio / Fenomenalno otkriće pored obale Egipta

Misteriozni hram otkriven je u ruševinama drevnog egipatskog grada koji je u more potonuo prije 1200 godina. 

Potopljeni grad Heracleion, koji se naziva još egipatska Atlantida, smatrao se izgubljenim na sjevernoj obali Egipta sve do 2000. godine, kada je otkriven.

Od tada se kontinuirano vrše istraživanja, a nedavno je na lokaciji otkriven i čudnovati hram, ali i potopljeno blago. 

Otkriveni su bakarni novčići iz perioda vladavine kralja Ptolomeja II (283-246. p.n.e.), drevni stubovi, dvije hiljade godine stara grnčarija... 

Heracleion je nekad bio glavna međunarodna trgovačka luka u Egiptu, no arheolozi su za njim bezuspješno tragali. Sve što su znali o njemu je bilo iz rijetkih drevnih zapisa, a onda je došla 2000. godina i misija koju je predvodio Franck Goddio, koji ga je i otkrio. Kako se vjeruje, za nestanak grada bili su odgovorni zemljotresi, koji su prvo srušili građevine u ovoj luci, a onda je cunami "progutao" grad. Sve je konačno napušteno u 8. stoljeću ove ere, a za potpuni nestanak Heracliona potrudio se sve veći nivo mora. 

Heraclion se danas nalazi 6.5 kilometara udaljen od obale, a arheolozi su do danas otkrili oko pet posto potopljenog grada. 

Zasad je otkriven samo dio misterioznog hrama, koji je, kako se čini, građen u grčkom stilu. Još se ne zna koja mu je bila svrha, no, kako je izvrsno očuvan, arheolozi očekuju da će ovdje pronaći prilično važna i spektakularna otkrića. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije