Arheolozi pronašli 2.000 godina star predmet: Ono što su zatekli na njemu ih je ostavilo bez riječi

1
Radiosarajevo.ba
Arheolozi pronašli 2.000 godina star predmet: Ono što su zatekli na njemu ih je ostavilo bez riječi
Foto: Youtube / Naučnici otkrili arefakt star 2.000 godina

Arheolozi u Turskoj otkrili su ukrašenu 2.800 godina staru slonovu kljovu u onome što je nekada moglo biti "centar moći" iz doba željeza.

Ivorna rezbarija prikazuje mitsku sfingu, ljudsku glavu na tijelu krilate lavice, kao i prikaz stvarnog lava i dva visoka biljna simbola koji možda predstavljaju mitsko "stablo života". Iako umjetnost potječe iz doba željeza, pronađena je u arheološkom sloju iznad mnogo starijeg grada, napuštene u bronzano doba Hititske prijestolnice Hattusa.

Prema Andreasu Schachneru, arheologu iz Njemačkog arheološkog instituta koji vodi istraživanja u Hattusi od 2006. godine, artefakt pokazuje da je naselje iz željeznog doba na ovom mjestu bilo važno, iako je uspostavljeno nakon što su Hititi napustili grad oko 1200. pr.n.e., tokom onoga što se zove Kolaps kasnog bronzanog doba, prenosi Live Science.

Poznati trgovački lanac iz Hrvatske osuđen jer je kupce varao akcijskim cijenama

Poznati trgovački lanac iz Hrvatske osuđen jer je kupce varao akcijskim cijenama

"Moguće je reći da ovo mjesto više nije bilo malo mjesto, već važno mjesto, možda centar moći", rekao je Schachner turskoj državnoj agenciji Anadolu.

Artefakt je dug otprilike 30 centimetara i širok 10 centimetara, a Schachner je rekao da je možda bio dio namještaja. "Vjerovatno je dodan kao ukras na drvenu kutiju ili drveni namještaj u to vrijeme", rekao je arheolog. "Rad je slomljen s desne i lijeve strane, a gornja i donja strana su u našem originalnom obliku. Zbog toga je moguće pretpostaviti da je bio duži."

U Turskoj otkrivena ploča sa nepoznatim jezikom: Na njoj se nalazi tekst star 3.000 godina

U Turskoj otkrivena ploča sa nepoznatim jezikom: Na njoj se nalazi tekst star 3.000 godina

Schachner je objasnio da je predmet bio poseban među nalazima na naselju iz doba željeza izgrađenom na napuštenom mjestu Hattusa, koje se sada nalazi pokraj turskog sela Boğazköy, oko 145 kilometara istočno od Ankare.

"Prvi put smo suočeni s radom ukrašenim tako gustom i lijepo izrađenom scenom", rekao je.

"Provedena su opsežna ispitivanja na nivoima iz doba željeza u Boğazköyu, ali do sada nismo naišli na tako detaljan artefakt."

Dodao je da simboli uklesani u fragment mogu otkriti odnose između naselja i drugih savremenih kultura. Nakon što naučna ispitivanja ivorne rezbarije budu završena, bit će izložena u Muzeju Boğazköy, rekao je Schachner.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije