Naučnici posadili 144 godina staro sjeme 'zombi biljke': Iznenadili se rezultatima

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici posadili 144 godina staro sjeme 'zombi biljke': Iznenadili se rezultatima
Foto: Youtube / Naučnici posadili 144 godina staro sjeme "zombi biljke"

Još od 1879. godine, botaničar William Beal s Michigan State University (MSU) zakopao je 20 boca kako bi pokrenuo eksperiment o dugovječnosti sjemenki.

Više od 140 godina kasnije, neka od sjemenki iz posljednje izvađene boce počela su klijanje.

U novom istraživanju, istraživači s MSU-a analizirali su genome biljaka kako bi utvrdili odgovaraju li zaista onima koje je opisao Beal. Genetsko testiranje otkrilo je iznenađujuće rezultate, a nalazi doprinose našem znanju o vrstama sjemena dugovječnih i o životnosti sjemena u prirodnim uvjetima tla.

Istražili smo | Kada počinje upis u srednje škole u Sarajevu i šta roditelji trebaju znati

Istražili smo | Kada počinje upis u srednje škole u Sarajevu i šta roditelji trebaju znati

"Najveće iznenađenje za mene je da su se sjemenke ponovno klijale", kaže biljni biolog Frank Telewski s MSU-a.

"Nevjerovatno je da nešto tako staro još uvijek može rasti", rekao je.

Lirasti fikus: Sve što trebate znati o zelenom ljepotanu koji se savršeno uklapa u svaki dom

Lirasti fikus: Sve što trebate znati o zelenom ljepotanu koji se savršeno uklapa u svaki dom

Na početku eksperimenta, svaka od 20 boca bila je ispunjena više od hiljadu "zombi-sjemenki", pokrivajući 21 vrstu. Boce su zakopane s nagibom prema dole, kako se u njima ne bi skupljala voda, piše Science Alert.

Cilj eksperimenta

Glavni cilj bio je pomoći poljoprivrednicima da shvate kako se nositi s korovom koji je perzistirao u tlu - daleko prije nego što su pesticidi izumljeni i ideja je bila iskopavati bocu svakih pet godina. Kako je vrijeme prolazilo, istraživači su produžavali vrijeme između iskopavanja, a nova boca sada se iskopava svakih 20 godina.

I dok su mnoga sjemena mrtva, neka nisu - i prvi put u ovom eksperimentu (sada najdugovječnijem takvog tipa), tim je koristio najnoviju tehnologiju analize DNA kako bi pravilno identificirao koje vrste sjemena i dalje opstaju.

Ovih pet biljaka savršeno podnosi centralno grijanje

Ovih pet biljaka savršeno podnosi centralno grijanje

"Rad molekularne genetike potvrdio je fenotipove koje smo vidjeli, što znači da su biljke Verbascum blattaria, ili molinija leptirica, i jedan hibrid između Verbascum blattaria i Verbascum thapsus, ili obična molinija", kaže biljni biolog Grace Fleming s MSU-a.

Nastavak eksperimenta

"Beal je tvrdio da je uključio samo sjemenke Verbascum thapsus, tako da se morala dogoditi neka zabuna prilikom pripreme boca."

S četiri preostale boce, eksperiment je zakazan do 2100. godine. Boce ostaju na tajnoj lokaciji kako ih niko van istraživačkog tima ne bi mogao otvoriti ili dirati.

I dok smo vidjeli starije sjemenke koje i dalje klijaju, nijedno istraživanje nije bilo ovako dosljedno i planski u svojim metodama tokom tako dugog vremena, čak i dok su se ciljevi i relevantnost istraživanja mijenjali vremenom.

"U više od 140 godina od početka eksperimenta, pitanje dugovječnosti sjemenske banke dobilo je novu važnost, uključujući i očuvanje rijetkih vrsta i obnovu ekosistema; na primjer, sjetva prerija na bivšim poljoprivrednim zemljištima", kaže ekolog Lars Brudvig s MSU-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije