Naučnici zabrinuti zbog otkrića na dnu Sredozemnog mora: 'Ovo se ponavlja svakih 15.000 godina'

2
Radiosarajevo.ba
Naučnici zabrinuti zbog otkrića na dnu Sredozemnog mora: 'Ovo se ponavlja svakih 15.000 godina'
Foto: Printscreen / Pronađeni 'megakreveti' na dnu Sredozemnog mora

Na dnu Sredozemnog mora skrivaju se ogromni "megakreveti" nastali nakon erupcija drevnih supervulkana, otkrili su istraživači. Njihovo otkriće ukazuje na ciklus katastrofalnih događaja koji pogode regiju svakih 10.000 do 15.000 godina.

Megakreveti su ogromni podvodni depoziti koji nastaju u morskim bazenima kao rezultat katastrofalnih događaja poput vulkanskih erupcija.

Istraživači su pronašli ove krevete proučavajući depozite na dnu Tirenskog mora, blizu obale Italije, u blizini velikog podvodnog vulkana.

Izetbegović pisao ministrima vanjskih poslova: 'U normalnom svijetu za ovo ne bi bilo potrebe'

Izetbegović pisao ministrima vanjskih poslova: 'U normalnom svijetu za ovo ne bi bilo potrebe'

Prethodna istraživanja geopotreba u tom području korištenjem sedimentnih jezgri i snimanja pokazala su da nešto leži ispod oceana, ali razlučivost nije bila dovoljno visoka za uočavanje megakreveta, rekao je glavni autor istraživanja Derek Sawyer, izvanredni profesor zemaljskih nauka na Univerzitetu Ohio, za Live Science.

U novom istraživanju objavljenom 10. augusta u časopisu Geology, Sawyer i kolege vratili su se na mjesto kako bi stvorili snimke slojeva sedimenta veće razlučivosti i otkrili niz četiri megakreveta, svaki debljine između 10 i 25 metara, a odvojeni različitim slojevima sedimenta.

Pogledajte kako izgleda brzina svjetlosti - naučnici je uhvatili na kameri

Pogledajte kako izgleda brzina svjetlosti - naučnici je uhvatili na kameri

Jezgre izbušene s tog mjesta pokazale su da su megakreveti sastavljeni od vulkanskog materijala.

Najmlađi nastao prije 8.000 godina

Najstariji sloj imao je oko 40.000 godina, sljedeći najstariji bio je star 32.000 godina, treći 18.000 godina, dok je najmlađi nastao prije otprilike 8.000 godina.

Zatim su istraživači pogledali poznatu vulkansku aktivnost u regiji kako bi utvrdili izvor megakreveta. Regija gdje su se kreveti formirali vulkanski je izuzetno aktivna i uključuje supervulkan Campi Flegrei, koji se nedavno počeo treskati.

Naučnici pronašli životinju za koju se mislilo da je davno izumrla: Pogledajte kako izgleda

Naučnici pronašli životinju za koju se mislilo da je davno izumrla: Pogledajte kako izgleda

Najstariji megakrevet nastao je nakon velike erupcije iz Campi Flegrei prije 39.000 godina - jedne od najvećih poznatih erupcija na Zemlji. Ista erupcija možda je stvorila i drugi krevet, budući da je sloj između njih samo jedan metar - što ukazuje na relativno kratko vrijeme između ova dva događaja.

Cijelo područje je aktivno

Naučnici vjeruju da je megakrevet star 18.000 godina nastao nakon supererupcije Campi Flegrei Neapolitan Yellow Tuff prije otprilike 15.000 godina, dok je najmlađi megakrevet položen drugom, manje energičnom erupcijom Campi Flegrei.

Erupcije su se događale otprilike svakih 10.000 do 15.000 godina. Međutim, naučnici rafiniraju datume erupcija kako bi dobili precizniju sliku ciklusa i potencijalnog rizika u budućnosti. "Nije toliko ograničeno koliko bismo željeli", rekao je Sawyer.

Pronađeni 'megakreveti' na dnu Sredozemnog mora

Sawyer kaže da će ova otkrića pomoći istraživačima razumjeti rizik koji vulkani predstavljaju u regiji. "Cijelo to područje još je uvijek aktivno, još uvijek postoji mnogo zabrinutosti za budućnost toga, tako da je svakako moguće da se to može ponoviti", rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije