Veliko otkriće u srcu Europe: Pogledajte kakve su ostatke kultova i jama iskopali arheolozi

1
Radiosarajevo.ba
Veliko otkriće u srcu Europe: Pogledajte kakve su ostatke kultova i jama iskopali arheolozi
FOTO: LWL / Arheološka iskopavanja

Arheolozi su otkrili ostatke dva rimskih hrama i žrtvenog jama u Njemačkoj. Ostaci zgrada, smješteni na mjestu bivšeg rimskog vojnog logora poznatog kao Haltern na sjeverozapadu Njemačke, prvi su poznati primjeri hramova pronađenih na rimskom vojnom mjestu.

Tokom iskapanja, arheolozi su otkrili glinene okvire pravougaonih zgrada. Posljednji put istraživači su istraživali mjesto 1928. godine, ali su nalazi od tada ponovno zakopani kako bi se sačuvala postojeća struktura.

Blizanački hramovi nekada su bili dio većeg kompleksa zgrada koji je iznosio otprilike 21.500 kvadratnih metara. Arheolozi su prvotno mislili da je jedna od zgrada korištena kao sastajalište ili "schola" za vojne dužnosnike i kasnije kao radionica, temeljem alata pronađenih na mjestu. Trenutno nisu sigurni u svrhu druge zgrade, prenosi Live Science.

Prva reakcija Vice Zeljkovića nakon žrijeba za EURO 2024

Prva reakcija Vice Zeljkovića nakon žrijeba za EURO 2024

"Konstrukcije su se temeljile na tipičnim velikim hramovima na postolju od kamena koji su se mogli pronaći u brojnim rimskim gradovima u doba cara Augustusa", rekla je Bettina Tremmel, arheologinja iz Regionalne udruge Vestfalija-Lippe (LWL) u Njemačkoj. August, praunuk i posvojeni nasljednik Julija Cezara, vladao je kao prvi car Carstva od 31. pr. Kr. do 14. n. Kr.

U Turskoj otkrivena ploča sa nepoznatim jezikom: Na njoj se nalazi tekst star 3.000 godina

U Turskoj otkrivena ploča sa nepoznatim jezikom: Na njoj se nalazi tekst star 3.000 godina

Između dvije strukture, istraživači su pronašli plitki, kružni žrtveni jam - iznenađujući nalaz, s obzirom da je "izgradnja grobnice unutar naselja bila zabranjena prema rimskom pravu", prema saopćenju. Do sada na mjestu nisu pronađeni ljudski ostaci.

"U našem trenutnom istraživačkom stanju, dva mala hrama i zgrada s nišom i jamom za paljenje su jedinstvena građevinska skupina unutar rimskog logora", rekao je Michael Rind, direktor arheologije u LWL-u. "Prethodni arheolozi već su se čudili funkciji tih zgrada".

Arheološka iskopavanja
FOTO: LWL: Arheološka iskopavanja

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije