Arheolozi otvorili veliki sarkofag star 2.000 godina: Ono što su otkrili šokiralo ih je

0
Radiosarajevo.ba
Arheolozi otvorili veliki sarkofag star 2.000 godina: Ono što su otkrili šokiralo ih je
Foto: Ministry of Antiquities / Naučnici pronašli veliki sarkofag

Arheolozi iz egipatskog Ministarstva antikviteta odlučili su zanemariti očigledna upozorenja iz filma i otvoriti 2.000 godina star divovski crni sarkofag.

A ono što su unutra pronašli bilo je prilično zastrašujuće. Granitni sarkofag, najveći ikada pronađen u okrugu Sidi Gaber u Aleksandriji, bio je visok nevjerojatnih 2,5 metara. Ljudi su, naravno, bili poprilično znatiželjni što se nalazi unutra.

Stručnjaci su procijenili da sarkofag potječe iz egipatskog Ptolomejskog razdoblja (323.-30. pr. Kr.), vremena između smrti Aleksandra Velikog i rimske invazije. Sloj između poklopca i tijela sarkofaga sugerisao je da nikada nije bio otvoren - do sada. Srećom, kad su arheolozi otvorili lijes, nisu oslobodili zle duhove. Umjesto toga, naišli su na gnjecav, muljevit nered.

Stipe Mesić poručio iz Prištine: "Ne može se stvoriti 'velika' Srbija"

Stipe Mesić poručio iz Prištine: "Ne može se stvoriti 'velika' Srbija"

Ministarstvo je objavilo na Facebooku da je unutra bila kanalizacija koja je izgleda procurila s obližnje ceste. Smrad iz kanalizacije bio je navodno toliko jak da je tim morao ostaviti sarkofag da se prozrači sat vremena prije nego što su dalje istraživali sadržaj.

U kanalizaciji su ležala tri kostura, prema Shaabanu Abdelu Moneimu, stručnjaku za proučavanje mumija i kostura. Rekao je da su tijela vjerovatno pripadala službenicima, možda vojske ili čak svećenicima. Ali, stručnjaci su isključili mogućnost da sarkofag pripada kralju ili caru jer nije bilo nikakvih natpisa.

Dramatično upozorenje arhitekte sarkofaga u Černobilu: Neće moći izdržati...

Dramatično upozorenje arhitekte sarkofaga u Černobilu: Neće moći izdržati...

Kosturi će biti prebačeni u Nacionalni muzej u Aleksandriji na restauraciju i dalje proučavanje, uz istragu o uzroku smrti i približnom datumu.

Ipak, izvlačenje sarkofaga iz njegovog prebivališta bit će izazov. Waad Abul-Ela, voditelj Sektora za projekte u Ministarstvu, rekao je za Egypt Today da planiraju podići sanduk u dva dijela. Prvo će očistiti prostor oko sarkofaga, a zatim će ga pažljivo podići vučnom vozilu, koristeći "naučni pristup koji neće oštetiti artefakt".

Naučnici pronašli veliki sarkofag

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije