Veliko otkriće u blizini BiH: Pronađen kameni sarkofag iz rimskog doba

4
Radiosarajevo.ba
Veliko otkriće u blizini BiH: Pronađen kameni sarkofag iz rimskog doba
Foto: Screenshoot / Otkriće u Vinkovcima

Kameni sarkofag iz rimskog doba pronađen je tokom građevinskih radova u Zvonarskoj ulici u Vinkovcima.

Kopajući u sklopu radova na aglomeraciji u Vinkovcima, radnici su ispod ceste u Zvonarskoj ulici uočili bočni dio rimskog sarkofaga.

Iz Gradskog muzeja Vinkovci navode da je, preliminarno, riječ o sarkofagu iz 3. ili 4. stoljeća i prvom pronađenom u Vinkovcima u posljednjih 25 godina, te tek četvrtom cijelom sarkofagu pronađenom u gradu na Bosutu.

Njemačka: Dejan B. iz BiH osuđen na doživotnu zbog ubistva bivše trudne djevojke

Njemačka: Dejan B. iz BiH osuđen na doživotnu zbog ubistva bivše trudne djevojke

Prema narednim informacijama, kameni sarkofag ima vidljiva oštećenja na poklopcu te je po svemu sudeći ranije već opljačkan.

"Vidi se da je poklopac oštećen, iz čega zaključujemo da je sarkofag opljačkan, kao i drugi do sada pronađeni", kazala je arehologinja vinkovačkog Gradskog muzeja, muzejska savjetnica Maja Krznarić- Škrivanko.

Po njenim riječima, sarkofag je pronađen na prostoru sjeverne nekropole rimskog naselja Colonia Aurelia Cibalae koje se nalazilo na području današnjih Vinkovaca.

"Sjeverna nekropola rimskih Cibala protezala se od Ulice Jurja Dalmatinca pa sve do pruge. Od kraja 19. stoljeća do danas na njezinom području imamo evidentirano oko 300 rimskih grobova, s tim da smo od 1972. kad su Vinkovci registrirani ako arheološko lokalitet, otkrili njih 200-tinjak", kazala je Krznarić-Škirvanko.

🔴 [UŽIVO] Izvlačenje rimskog sarkofaga u Vinkovcima. Više na linku: bit.ly/3yPVef9

Posted by Jutarnji on Monday, July 11, 2022

Dodala je kako su u Zvonarskoj ulici, pored kamenog sarkofoga, arheolozi naišli i na dva zidana te jedan paljevinski grob.

Također je kazala kako se po poklopcu sarkofaga, koji je "luksuzan", može zaključiti da je riječ o grobu bogatije osobe iz Cibala.

Kameni sarkofag iz Zvonarske ulice, koji je prvi pronađen u Vinkovcima u posljednjih 25 godina, te tek četvrti cijeli sarkofag pronađen u gradu na Bosutu, pronašli su radnici tijekom radova na aglomeraciji.

Radovima na iskapanju sarkofaga nazočan je bio i zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić, piše Dnevnik.hr.

"Taj nalaz pokazuje koliko smo, kao grad, bogati arheološkim nalazima. Vinkovci su poznati kao najstarije kontinuirano naselje u Europi s povijesti dužom od 8.500 godina, koje je podarilo i dva rimska cara, jedina rođena na području današnje Hrvatske. Sve to svjedoči o velikom značaju koji Vinkovci imaju za hrvatsku arheologiju i povijest", kazao je Romić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije