Čudesno otkriće: Nakon više od stoljeća otkrivena olupina broda Endurance!

0
Radiosarajevo.ba
Čudesno otkriće: Nakon više od stoljeća otkrivena olupina broda Endurance!
Foto: Prtscr/Youtube / Otkrivena olupina slavnog broda

Pronađena je olupina Endurancea, slavnog povijesnog broda koji je potonuo na Antarktiku tokom ekspedicije istraživača Ernesta Shackletona prije 106 godina.

Brod je otkrio Endurance22, ekspedicijski tim morskih arheologa i naučnika, navodi se u saopćenju ove grupe.

Grupa je olupinu uočila nakon dvije sedmice pretraživanja dna Weddellovog mora na Antarktiku, koristeći podmorski dron.

Drama u BiH: Mladić i djevojka fizički napali policajce, povrijeđeni su

Drama u BiH: Mladić i djevojka fizički napali policajce, povrijeđeni su

"Ušli smo u historiju otkrićem Endurancea i uspješno završili najzahtjevniju potragu za olupinom na svijetu”, rekao je dr. John Shears, vođa ekspedicije u priopćenju.

"Osim toga, poduzeli smo važna znanstvena istraživanja u dijelu svijeta koji direktno utječe na globalnu klimu i okoliš."

Zamrznut u vremenu

Endurance je bio 144-metarski brod s tri jarbola napravljen od drveta koji je potonuo 1915. tokom Shackletonove ekspedicije. Dok su istraživač i njegova grupa planirali biti prvi ljudi koji će prijeći Antarktiku, njihovi planovi su bili poremećeni kada se Endurance zaglavio u ozloglašeno debelom ledu Weddellovog mora.

Tim je napustio brod nakon što je postalo jasno da će potonuti zbog zgnječenja ledom. Shackleton je tada herojski poveo grupu do preživljavanja, naposljetku odveslavši čamac 800 milja do otoka Južne Georgije.

Reci "ptičica!"

Prve slike broda pokazuju da je u prilično dobrom stanju s obzirom na to da se nalazi na dubini od tri kilometra ledenog mora više od jednog vijeka. Fotografije uključuju sliku krme s natpisom "ENDURANCE" iznad zvijezde petokrake, zajedno s brodskim kotačem na stražnjoj palubi.

Zanimljivo je da se brod službeno smatra povijesnim spomenikom prema uslovima Antarktičkog sporazuma, koji je potpisalo dvanaest zemalja, uključujući SAD, koji regulira područje ui oko Antarktika. Zbog toga, podmorski dronovi nisu dotakli brod.

To je također dobra stvar, s obzirom na to kako se slavne olupine poput Titanica uništavaju zbog ljudskog uplitanja...

Endurance ostavljen u Wenddellovom moru - undefined

Foto: Wikipedia: Endurance ostavljen u Wenddellovom moru

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije