Italijanski arheolozi: Spasilac iz Pompeja ipak nije bio običan vojnik

0
Radiosarajevo.ba
Italijanski arheolozi: Spasilac iz Pompeja ipak nije bio običan vojnik
BBC.com / Arheologija Pompeja

Italijanski arheolozi vjeruju da su identificirali tijelo spasioca ubijenog u erupciji Vezuva prije gotovo 2000 godina.

Kostur, za kojeg se prvo mislilo da je običan vojnik, bio je među 300-tinjak pronađenih skeleta u Herculaneumu 1980-ih godina, , piše BBC.

Sada se smatra da je možda bio viši oficir u spasilačkoj misiji koju je pokrenuo istoričar i mornarički komandant Plinije Stariji. Herculaneum i obližnji grad Pompeji bili su zahvaćeni erupcijom.

Zgrade i tijela bili su zarobljeni u protoku rastopljene lave, blata i plina koji je padao na Herculaneum 79. godine brzinom od najmanje 80 km/h. Posmrtni ostaci pronađeni su licem prema dole u pijesku na mjestu sjeverno od Pompeja prije otprilike 40 godina.

Vjeruje se da je kostur br. 26 pripadao čovjeku starosti između 40 i 45 godina dobrog zdravlja, kojeg je sila erupcije bacila na tlo. U blizini je pronađen čamac i sada se smatra da je 300 drugih kostura pronađenih na plaži pripadalo ljudima koji su bili blizu spašavanja.

Francesco Sirano, direktor arheološkog nalazišta u Herculaneumu, rekao je da predmeti otkriveni uz kostur br. 26 sugerišu da je možda igrao važniju ulogu nego što se mislilo.

Arheologija Pompeja - undefined

BBC.com: Arheologija Pompeja

"Možda je bio oficir koji je učestvovao u spasilačkoj misiji koju je pokrenuo Plinije Stariji kako bi pomogao ljudima u gradovima i vilama smještenim na ovom dijelu Napuljskog zaljeva', rekao je Sirano.

Uz muškarca je pronađeno dvanaest srebrnih i dva zlatna denarija - što je ekvivalent mjesečne plate za članove elitne pretorijanske garde, prema Siranovim riječima.

Njegov bogato ukrašen pojas od zlata i srebra i mač s drškom od slonove kosti ukazuju na to da nije bio običan vojnik, dok je u njegovoj torbi bio alat koji je vjerojatno koristio 'faber navalis' - jedan od mornaričkih inženjera garde specijaliziran za stolariju.

Plinije Stariji bio je rimski mornarički komandant smješten u luci Misenum, malo dalje od Herculaneuma. Bio je poznat po pisanju o prirodi. Njegovu smrt, tokom erupcije Vezuva, zabilježio je njegov nećak Plinije Mlađi u dva pisma napisana istoričaru Tacitu.

Očekuje se da će se iskopavanje na tom mjestu nastaviti tokom sljedećih sedmica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije