Kakve tajne skrivaju dva sarkofaga koja su pronađena ispod katedrale Notre Dame

0
Radiosarajevo.ba
Kakve tajne skrivaju dva sarkofaga koja su pronađena ispod katedrale Notre Dame
Foto: Smithsonian Magazine / Istraživanja o dva sarkofaga će se nastaviti

Tokom restauracije katedrale Notre-Dame, koja je prije tri godine izgorjela u požaru, arheolozi su otkrili dva tajanstvena sarkofaga zakopana ispod lađe crkve.

Nakon mjeseci istraživanja, sada znaju više o tome ko je u njima pokopan.

Jedan je sadržavao ostatke visokog svećenika koji je umro 1710. Arheolozi su saznali čovjekov identitet — Antoine de la Porte — prema natpisima na njegovom lijesu, što je također otkrilo da je imao 83 godine kada je umro, prema saopćenju Nacionalnog instituta za preventivu Arheološka istraživanja (INRAP) i Univerzitetske bolnica u Toulouseu.

Radnici ViK-a i u subotu na terenu: U ovim ulicama može doći do prekida u vodosnabdijevanju

Radnici ViK-a i u subotu na terenu: U ovim ulicama može doći do prekida u vodosnabdijevanju

Tokom proteklih 300 godina njegov se lijes oštetio, što je omogućilo ulazak kisika te je sve što je ostalo kosti, kosa na glavi, kosa na bradi i nešto tekstila. Analiza ostataka sugerira da je dobro brinuo o svojim zubima i vodio sjedilački život. Muškarac je također imao znakove gihta, bolnog oblika upalnog artritisa koji se često naziva "bolest kraljeva" zbog povezanosti s pretjeranim uživanjem u hrani i alkoholu.

U drugom lijesu nalazio se nepoznati muškarac u dobi između 25 i 40 godina koji je vjerojatno živio u ranije vrijeme. Arheolozi misle da je čovjek - kojemu su dali nadimak "Le Cavalier" - bio jahač na temelju proučavanja njegovih zdjeličnih kostiju.

Istraživanja o dva sarkofaga će se nastaviti
Foto: Smithsonian Magazine: Istraživanja o dva sarkofaga će se nastaviti

Ispitujući kako je pokopan, istraživači sumnjaju da je bio aristokrat. Unutar lijesa pronašli su ostatke lišća i cvijeća, vjerojatno s krune ili vijenca. Također se činilo da je balzamiran. Stručnjaci misle da je patio od neke vrste kronične bolesti, a možda je i umro od hroničnog meningitisa koji je bio posljedica tuberkuloze.

Obojica su pokopani u olovnim sarkofazima, što je bila praksa rezervirana za elitu. Ipak, dva lijesa su također prilično različita jedan od drugoga, što sugerira da dvojica muškaraca nisu živjela u isto vrijeme. Lijes Le Cavaliera, na primjer, izgleda kao da je oblikovan oko njegova tijela.

Podsjetimo, u aprilu 2019. izbio je požar u poznatoj gotičkoj katedrali koja je izgrađena u 12. i 13. vijeku. Otprilike 500 vatrogasaca pokušalo je obuzdati plamen, spasivši velik dio građevine od propadanja. Međutim, vatra je uništila veći dio drvenog krova i uzrokovala urušavanje tornja. Istražitelji sumnjaju da je krivac električni problem ili cigareta.

Nakon požara, francuske vlasti pozvale su arheologe INRAP-a da razjasne štetu i pomognu u naporima za obnovu. Tokom iskapanja ranije ove godine, naišli su na dva sarkofaga, kao i na skulpture, kipove i ostatke originalne arhitekture iz 13. stoljeća.

U novembru, nakon prijenosa sarkofaga u forenzički institut u Unvierzitetskoj bolnici u Toulouseu, naučnici su koristili tehnologiju kako bi proučili sadržaj sarkofaga. Daljnjim istraživanjem nadaju se da će saznati još više o muškarcima, uključujući odakle su bili, šta su jeli i uzroke njihove smrti.

U međuvremenu, radovi na restauraciji katedrale se nastavljaju. Vlasti se nadaju ponovnom otvaranju povijesne građevine do 2024. — na vrijeme za ljetne Olimpijske igre koje će se održati u Parizu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije