... / Radovi na pariškoj katedrali Notre Dame još uvijek nisu počeli

14. 04. 2021. u 11:16:00 AA

Shares: 0

Radovi na obnovi pariške katedrale Notre Dame, u kojoj je u aprilu 2019. godine izbio veliki požar tek trebaju početi.

Do sada se radilo na osiguranju zgrade, uključujući uklanjanje 40.000 komada skele kalcificirane u požaru. To bi trebalo biti dovršeno do ljeta pa će početkom iduće godine početi prava obnova, prenosi Anadolija.

Cilj je da se 15. aprila 2024. održi prvo bogosluženje u obnovljenoj katedrali.

Katedrala Notre Dame iz 12. stoljeća, stara 857 godina, bit će godinama zatvorena za posjetioce nakon što je požar prije dvije godine uništio krov i oborio toranj.

Nakon požara, francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će restauracija katedrale, koju svake godine posjeti 13 miliona ljudi, biti završena do 2024. godine.

Sa rekordna 833 miliona dolara donacija iz cijelog svijeta za restauraciju, Macron je formirao odjel koja će voditi restauratorske radove u katedrali.

Radovi na osiguranju zgrade, preliminarna priprema restauracije, počeli su u ljeto 2019. godine. Radovi su obustavljeni u martu 2020. godine, zbog epidemije koronavirusa, a ponovo su počeli 8. juna iste godine.

Više od 1.000 stabala hrasta potrebnih za obnovu srušenog tornja prikupljeno je kao donacija.

U posljednjim mjesecima 2021. godine planirano je da započnu glavni restauratorski radovi, a  unatoč svim poteškoćama.

Dok Macron tvrdi da će radovi biti završeni za pet godina, rektor katedrale Patrick Chauvet navodi da bi radovi na obnovi pariške katedrale mogli trajati još 15 ili 20 godina.

Nakon požara, trebalo je gotovo godinu dana da područje bude dostupno radnicima kako bi uklonili staru skelu.

Zajedno sa stotinama stručnjaka koji nastoje osigurati i obnoviti katedralu provodi se i istraga o uzroku požara.

Katedrala Notre Dame poznata je širom svijeta po veličini, jedinstvenosti i značaju za svjetsku arhitekturu. Zgrada, koja datira još iz 12. stoljeća i poznata je po klasičnom književnom djelu Victora Hugoa Zvonar crkve Notre-Dame, svake godine privuče milione turista iz cijelog svijeta.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA