Naučnici tvrde da navodnu najstariju piramidu na svijetu nisu izgradili ljudi

1
Radiosarajevo.ba
Naučnici tvrde da navodnu najstariju piramidu na svijetu nisu izgradili ljudi
Foto: Youtube / Piramida u Indoneziji

Dok Guinnessova knjiga svjetskih rekorda zvanično navodi Djoser Step piramidu u Egiptu kao najstariju piramidu na svijetu (oko 2.630. pr.n.e.), jedan rad objavljen u oktobru tvrdi da je sloj piramide Gunung Padang u Indoneziji izgrađen još 25.000. pr.n.e. - iako postoje sumnje je li struktura uopće ljudskog porijekla.

U istraživanju koje je predvodio Danny Hilman Natawidjaja sa Indonezijskog instituta za nauku, objavljenom u časopisu Archaeological Prospection, akademici tvrde da "jezgra piramide sastoji se od pažljivo oblikovane masivne andezitske lave" i da je "najstariji konstrukcijski" element piramide "vjerovatno nastao kao prirodni brijeg od lave prije nego što je oblikovan i zatim arhitektonski obuhvaćen".

"Ovo istraživanje osvjetljava napredne vještine zidanja koje potječu iz zadnjeg ledenog doba. Ovaj nalaz izaziva konvencionalno vjerovanje da je ljudska civilizacija i razvoj naprednih građevinskih tehnika nastao samo dolaskom poljoprivrede prije otprilike 11.000 godina.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Dokazi s Gunung Padanga i drugih mjesta, poput Gobekli Tepea u Turskoj, sugeriraju da napredne građevinske prakse možda još nisu bile prisutne kod poljoprivreda", tvrde naučnici.

Akademici također tvrde da graditelji "mora da su posjedovali izuzetne vještine zidanja", ali jedan britanski arheolog odbacuje rad, tvrdeći da je "iznenađen što je objavljen u takvom obliku".

Džungla skrivala tajnu: Otkriveni novi detalji o drevnoj civilizaciji

Džungla skrivala tajnu: Otkriveni novi detalji o drevnoj civilizaciji

Flint Dibble s Univerziteta u Cardiffu rekao je časopisu Nature da nema jasnih dokaza koji sugeriraju da su zakopani slojevi izgrađeni od strane ljudi.

"Materijal koji se kotrlja niz brdo će se, prosječno, postaviti sam", rekao je, dodajući da nema dokaza "da se radi ili da bilo šta ukazuje na to da je čovjek napravio".

U međuvremenu, Bill Farley, arheolog sa Southern Connecticut State University, tvrdi da "uzorci tla starosti 27.000 godina s Gunung Padanga, iako tačno datirani, ne pokazuju znakove ljudske aktivnosti, poput koštanih fragmenata".

Natawidjaja je odgovorio na kritike rekavši da "stvarno pozdravljamo istraživače iz cijelog svijeta koji bi željeli doći u Indoneziju i provesti istraživački program na Gunung Padangu", dok je suurednik Archaeological Prospection potvrdio pokretanje istrage u vezi s radom, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije