Džungla skrivala tajnu: Otkriveni novi detalji o drevnoj civilizaciji

1
Radiosarajevo.ba
Džungla skrivala tajnu: Otkriveni novi detalji o drevnoj civilizaciji
Foto: Screenshot / Džungla u Guatemali

Zaključak je jasan - majanska je civilizacija bila mnogo razvijenija nego što se dosad smatralo.

Dugo skrivene ruševine goleme mreže majanskih gradova oduševile su međunarodne znanstvenike u Gvatemali, koji novom tehnologijom vrijedno mapiraju "dobro organiziranu mrežu" od čak 417 gradova iz 1000. godine prije nove ere.

Impresionirani naučnici ističu da su na području većem od dvije hiljade kvadratnih kilometara pod gustom džunglom na sjeveru Gvatemale gradovi povezani s oko 180 kilometara "superautoputeva". Naučnici tu cestovnu mrežu smatraju "prvim sistemom autoputeva na svijetu".

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Otkrićima tu nikako nije kraj - na proučavanom području nalazi se niz sofisticiranih ceremonijskih kompleksa, hidrauličnih sistema i poljoprivredne infrastrukture, a zaključak je jasan - majanska je civilizacija bila mnogo razvijenija nego što se dosad smatralo.

Područje se mapira od 2015. godine, a dokazi govore o dobro organiziranom ekonomskom, političkom i društvenom sistemu koji je funkcionirao prije dvije hiljade godina.

Naučnici dekodirali drevni kalendar misterioznih Maja: Informacije za kojima se tragalo stoljećima

Naučnici dekodirali drevni kalendar misterioznih Maja: Informacije za kojima se tragalo stoljećima

Dosad se vjerovalo da su pripadnici majanske civilizacije iz srednjeg do kasnog pretklasičnog razdoblja Maja (1000 godina prije nove ere do 250. godine nove ere) bili samo lovci i sakupljači, bande nomada, saditelji kukuruza.

"Sada znamo da je taj period bio obilježen izvanrednom kompleksnošću i arhitekturnom sofisticiranošću i da su se neke od najvećih građevina u historiji svijeta gradile upravo u ovo vrijeme", izjavio je za Washington Post Richard Hansen, glavni autor studije, profesor arheologije na Univerzitetu u Idahu.

Hensen ističe kako veliki pronalazak u regiji El Mirador posve mijenja pogled na historiju Amerika jer je pronađen "golem dio historije", o kojem se dosad nije imalo pojma. Iz tog razdoblja dosad nije bilo previše pronalazaka, među ostalim zato što ih je prekrila džungla. No, posebni radar s kojim je otkriveno zaraslo blago omogućio je da se to promijeni.

Lidar, nova tehnologija koja radi na infracrveni laser, može mapirati područja pod debelim prašumskim pokrivačem stvarajući visokokvalitetne 3D prikaze.

Digitalnim "podizanjem" drveća Lidar je znanstvenicima otkrio drevne brane, spremnike, piramide i stadione na području El Miradora, koji je i prije bio poznat kao "kolijevka Maja".

Henrique Hernández, arheolog sa Sveučilišta San Carlos u Gvatemali, jedan od suautora studije, smatra da bi jednom kada bude u potpunosti otkriven El Mirador mogao postati gvatemalska Dolina faraona, iako je riječ o vrlo zabačenom i izoliranom području na granici s Meksikom, prenosi Jutarnji list

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije