Zadivljujući artefakti: Otkriven majanski "ulaz u podzemni svijet"

Radiosarajevo.ba
Zadivljujući artefakti: Otkriven majanski "ulaz u podzemni svijet"
Smithsonian / Tikal, majanski grad

Arheolozi vjeruju da su pronašli majanski "ulaz u podzemni svijet", zajedno s dokazima o ljudskim žrtvama.

Kako piše Mirror, nalazište je otkriveno samo nekoliko metara od mjesta gdje je drevna civilizacija Maja vodila posljednju bitku sa Špancima na jezeru Peten Itza u Gvatemali.

Poljski tim istraživača otkrio je na stotine mayanskih artefakata, uključujući dokaze o ritualima, pa i ljudskim žrtvama, a na otoku usred jezera vjeruju da postoje dokazi o konačnoj bitki protiv španskih osvajača.

"Voda je imala vrlo posebno i simboličko značenje u vjerovanjima drevnih Maja. Smatralo se da su to vrata podzemlja, svijet smrti – Xibalba, gdje žive njihovi bogovi”, rekla je voditeljica tima Magdalena Krzemień.

Tim tvrdi da su Maje te artefakte ili ispustile ili spustile u jezero kao poklon, tj. prinos bogovima. Jedan od tih pronađenih artefakata je opsidijanska oštrica koja je možda korištena za krvave rituale žrtvovanja.

Obredne relikvije s jezera su predkolumbovske, a datiraju od 150. prije nove ere pa sve do 800. godine nove ere.

Međutim, Magdalena naglašava da je njezin tim obavio samo izviđanje mjesta, ali ne i dovršio cjelokupna iskopavanja.

Vjeruju da dva pronađena obredna predmeta pripadaju mjestu na kojem su otkrivena te tvrdi da bi se, ako to doista i potvrde, barem jedan dio jezera mogao nazvati svetim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije