U blizini čuvenog ljetovališta otkrivena velika majanska palata

Radiosarajevo.ba
U blizini čuvenog ljetovališta otkrivena velika majanska palata
Foto: Twitter / Pronađena palata drevnih Maja

Arheolozi u Meksiku su otkrili ostatke velike palate za koju vjeruju da je stara više od 1.000 godina i da datira iz perioda vrhunca majanske civilizacije.

Ostaci građevine visoki šest metara, dugi 55 metara i široki 15 metara, otkriveni su iskopavanjem na lokalitetu drevnog grada Kuluba u Jukatanu.

Moguće je da je palata korištena tokom dva perioda majanske istorije - u kasnom klasičnom periodu od 600. do 900. godine i krajnjem klasičnom periodu od 850. do 1050, saopćio je Nacionalni institut za arheologiju i istoriju.

Majanska civilizacija cvjetala je prije nego što je Španija kolonizovala region.

Maje su vladale velikim teritorijama na sadašnjem području Meksika, Gvatemale, Belizea i Hondurasa.

Pored palate, arheolozi istražuju i četiri građevine na središnjem trgu Kulube: oltar, ostatke dvije stambene zgrade i kružnu građevinu za koje se misli da su peć.

"Ovo je početak, jedva smo započeli otkrivanje jedne od najopsežnijih građevina na ovom lokalitetu", rekao je arheolog Alfredo Barera, a prenosi novinska agencija Reuters.

Zbog zabrinutosti da bi vjetar i sunce mogli da oštete nalazište u blizini popularnog ljetovališta Kankun, konzervatori razmatraju pošumljavanje dijelova Kulube, prenosi B92.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije