Čudesno otkriće: Naučnici uz pomoć lasera pronašli izgubljena naselja civilizacije Maja

1
Radiosarajevo.ba
Čudesno otkriće: Naučnici uz pomoć lasera pronašli izgubljena naselja civilizacije Maja
Foto: Science Alert / Nevjerovatno otkriće!

U sjevernoj Gvatemali pronađeno je skoro 1000 prethodno skrivenih majanskih građevina, i to zahvaljujući LIDAR (Light Detection and Ranging) laserskom skeniranju iz zraka.

Riječ je o jednom od najvećih otkrića vezanih za ovu tzv. "izgubljenu" civilizaciju.

Područje koje ovo naselje pokrivaju je ogromno: zgrade i strukture koje su uočili istraživači protežu se na nekih 1683 kvadratnih kilometara krškog bazena Mirador-Calakmul (MCKB) i njegove neposredne okoline. Ta su mjesta bila naseljena oko 1000. godine prije nove ere do 250. godine  prije nove ere.

Radončić: 'Bakir Izetbegović brani Novalića zbog Sebije'

Radončić: 'Bakir Izetbegović brani Novalića zbog Sebije'

Zadivljujući artefakti: Otkriven majanski "ulaz u podzemni svijet"

Zadivljujući artefakti: Otkriven majanski "ulaz u podzemni svijet"

Istraživači iz institucija u SAD-u, Gvatemali i Francuskoj primjećuju da su naselja na koja su naišli izgleda bila prilično gusto zbijena, nudeći dodatne dokaze o tome kako su ta rana mezoamerička mjesta bila naseljena.

Novo otkriće donosi zgrade uključujući domove, sportske terene i vjerske, ceremonijalne i građanske centre, kao i široke mreže nasipa i kanala koji povezuju mnoge od njih.

Veze uočene između tačaka stanovanja sugeriraju da je sve ovo bilo dio države nalik kraljevstvu, u smislu da su ideologije i politika vjerovatno bile zajedničke.

Prema istraživačima, za izgradnju ovih građevina bile su potrebne brojne vještine: proizvođači vapna, stručnjaci za žbuku i kamenolome, tehničari za kamenolome, arhitekti te službenici zakona i vjerski službenici.

"Veličina rada u izgradnji masivnih platformi, palača, brana, nasipa i piramida koji datiraju iz srednjeg i kasnog pretklasičnog razdoblja diljem MCKB-a sugeriraju moć organiziranja hiljade radnika i stručnjaka", pišu istraživači.

Ovdje također postoje dokazi o pametnim sistemima odvodnje i prikupljanja vode, koji omogućuju lakše kretanje vode između naselja u vrijeme suše ili poplave – nešto za što je poznato da su Maje bili stručnjaci.

Sistem za skeniranje iz zraka zasnovan na svjetlosti koji nudi LIDAR znači da naučnici mogu lako zaviriti ispod šumskih krošnji i drugog vegetacijskog rasta do čvrstih struktura ispod. Posljednjih godina vidjeli smo da se koristi za otkrivanje kambodžanskih gradova i amazonskih sela.

Sada je tehnologija otkrila još jednu golemu civilizacijsku mrežu. U budućnosti možemo očekivati još otkrića iz ovog dijela svijeta, kao i još skrivenih mjesta koja će otkriti LIDAR.

Istraživanje je objavljeno u Ancient Mesoamerica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije