Egipat zbog koronavirusa započeo sa čišćenjem piramida u Gizi

Radiosarajevo.ba
Egipat zbog koronavirusa započeo sa čišćenjem piramida u Gizi
Foto: EPA - EFE/ Radiosarajevo.ba / Piramide u Gizi

Egipat je krenuo u dubinsko čišćenje područja oko piramida u Gizi u srijedu dok vlasti rade na dezinfekciji turističkih lokacija koje su zatvorene zbog epidemije koronavirusa.

Radnici s maskama na licu i u rukavicama čistili su područja oko piramida, ured za prodaju karata i centar za posjetitelje iako same ogromne kamene građevine nisu čistili.

Sve slavne egipatske arheološke lokacije i muzeji, od Egipatskog muzeja u Kairu do Doline kraljeva u Luxoru, zatvorene su od ponedjeljka dok vlasti pokušavaju spriječiti širenje koronavirusa.

Putnički letovi su otkazani, osim onih kojima se u domovine vraćaju posljednji preostali turisti, a dužnosnici dezinficiraju hotele i turističke lokacije diljem zemlje.

„Počeli smo s prvom fazom dezinfekcije, a slijedit će još faza. U postupku smo dezinfekcije svih turističkih lokacija, iako sami artefakti zahtijevaju određene materijale a čišćenje mora provoditi stručni tim“, rekao je Ashraf Mohie El-Din, direktor područja piramida.

„Iskoristit ćemo ovo razdoblje za čišćenje i dezinfekciju cijelog područja, ali i za radove na održavanju i renovaciju kako bi ovo područje bilo spremno za povratak turista“, dodao je.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije