Naučnici otkrili veliku misteriju jezivog stvorenja na dnu okeana: 'Nikada nije viđeno kako to rade'

1
Radiosarajevo.ba
Naučnici otkrili veliku misteriju jezivog stvorenja na dnu okeana: 'Nikada nije viđeno kako to rade'
Foto: Printscreen / Izučavanje morskog pauka

Istraživači su duboko uronili u misteriju razmnožavanja džinovskih antarktičkih morskih paukova, otkrivajući složenost ovog procesa koji je godinama zbunjivao naučnu zajednicu.

Zastrašujući veliki paukovi nisu samo fascinantni po svojoj veličini već i zbog nevjerovatnih tajni koje kriju u svom životnom ciklusu.

Nakon više od 140 godina pokušaja pronalaska odgovora, istraživački tim s Univerziteta Hawaiʻi u Mānoi napokon je uspio pronaći ključ koji im je otkrio način na koji se ovi divovi razmnožavaju.

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Ovo otkriće nije samo naučni podvig, već i poziv na dalje istraživanje i istraživanje kako bi se bolje razumjelo ponašanje i biologija ovih fascinantnih stvorenja.

Voditeljica istraživanja Amy Moran rekla je: "Kod većine morskih paukova, muški roditelj brine o bebama tako što ih nosi okolo dok se razvijaju".

"Ono što je čudno je da uprkos opisima i istraživanjima koja sežu unazad više od 140 godina, niko nikada nije vidio divovske antarktičke morske paukove kako rađaju svoje mlade niti je znao išta o njihovom razvoju", dodala je.

Svjedočenje tima istraživača koji su imali privilegiju direktnog posmatranja ovih morskih paukova kako njeguju svoje mlade pruža dragocjen uvid u njihovu prirodnu historiju i životni ciklus. To nije samo korak naprijed u nauci, već i prilika da se dublje uroni u skrivene tajne života na Antarktici, piše Indy 100.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije