Naučnici u dubokomorskom raju otkrili četiri nove vrste jezivih životinja

1
Radiosarajevo.ba
Naučnici u dubokomorskom raju otkrili četiri nove vrste jezivih životinja
Foto: Pexels / Ilustracija/Okean

Duboki okean je još uvijek velika misteria za ljude. U njemu živi nevjerovatna raznolikost života, uključujući mnoge vrste koje još nisu otkrivene.

U nedavnom istraživanju, tim naučnika je otkrio četiri nova plemena hobotnica u dubokomorskom raju obale Kostarike. Ovaj nalaz je značajan jer povećava broj poznatih vrsta hobotnica na preko 300.

Istraživanje je provedeno od strane međunarodnog tima naučnika s Schmidt Ocean Institute i Field Museum u Chicagu. Naučnici su koristili daljinski upravljan podvodni automobil (ROV) za istraživanje Tengosed Seamounta, podvodnog brda koje se nalazi oko 2.800 metara ispod površine oceana.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Tokom istraživanja, naučnici su otkrili dvije nove vrste hobotnica u blizini hidrotermalnih izvora. Ove hobotnice su bile male, oko 10 centimetara u promjeru i imale su blistavo bijele boje.

Naučnici su također otkrili dvije nove vrste hobotnica u blizini ostataka morskih životinja. Ove hobotnice su bile veće, oko 30 centimetara u razmjera i imale su tamne boje.

Naučnici u mračnim okeanskim dubinama snimili zastrašujuće stvorenje: Pogledajte šta vuče za sobom

Naučnici u mračnim okeanskim dubinama snimili zastrašujuće stvorenje: Pogledajte šta vuče za sobom

Ovaj nalaz je značajan jer pruža novi uvid u raznolikost hobotnica u dubokom okeanu. Naučnici su otkrili da su ove nove vrste hobotnica prilagođene životu u različitim uslovima, uključujući blizinu hidrotermalnih izvora i ostataka morskih životinja.

Ovaj nalaz također ima potencijalni utjecaj na zaštitu dubokomorskih ekosistema. Naučnici vjeruju da su ove nove vrste hobotnica ugrožene zbog ljudskih aktivnosti, kao što su ribolov i onečišćenje.

Ovaj nalaz je još jedan dokaz da dubokomorski okean krije nevjerovatnu raznolikost života. Naučnici vjeruju da još uvijek postoji mnogo vrsta hobotnica koje čekaju da budu otkrivene, javlja svijetkulture.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije