Zapalite jedan list ove biljke i riješite se stresa!

Radiosarajevo.ba
Zapalite jedan list ove biljke i riješite se stresa!
Pixabay / Ilustracija
Ljekovita tvar u ovoj posebnoj biljci su eterična i masna ulja iz bobica i listova, a kao aktivne tvari prvenstveno sadrže pinen i cineol.

Lovor danas koristimo kao začin (lovorov list je dodatak supama, čorbama itd. zbog posebne arome koju daje jelima, ali se ne jede, nego izbacuje iz jela nakon kuhanja) i u pučkoj medicini kao ljekovita biljka.

Lovor obogaćuje antioksidativni potencijal hrane, čime se doprinosi jačanju imunološkog sustava, zaštiti od štetnog utjecaja slobodnih radikala, zacjeljivanju rana i zaštiti od virusa.

Čaj od lovora potiče apetit i probavu, pomaže smirivanju mučnine, ublažavanju čireva, grčeva i nadutosti.

Esencijalno ulje lovora može pomoći kod liječenja artritisa, boli u mišićima, bronhitisa i gripe.

Ovaj mirisni začin ima potencijal da reducira rizik od pojave raka jer sadrži niz fitokemikalija koje posjeduju snažna antikancerogena svojstva. Istraživanja su u tijeku.

Sve što trebate napraviti za opuštanje s lovorom je slijedeće:

Uzmite jedan osušeni list lovora, stavite ga u posudu u kojoj može goriti, zapalite ga i izađite iz prostorije u kojoj je zapaljen. Poslije desetak minuta lovorov list će izgorjeti, a prostorija će biti puna mirisnog dima koji će stvoriti posebnu atmosferu. Probajte!

Lovor sagorijevanjem oslobađa specifične sastojke koje nam pomažu ublažiti umor te će nam pomoći da se opustimo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije