Vježbe stare 4 hiljade godina donose zdravlje i vitalnost

Radiosarajevo.ba
Vježbe stare 4 hiljade godina donose zdravlje i vitalnost
Stare četiri hiljade godina i danas sačuvane u izvornom obliku, toliko blagotvorne da još nemaju ozbiljnu konkurenciju, pet poza ili Pet Tibetanaca su vježbe koje biste morali uvesti u svoj životni stil i ritam.

Ne samo da istežu, podižu energetski nivo, stimuliraju žlijezde s unutrašnjim lučenjem i svih sedam čakri, već jačaju i imunitet i nimalo nisu zahtjevne. Za početak će vam za cijelu seriju trebati samo tri minute, a kasnije najviše 16.

1. Stanite uspravno s rukama ispruženim sa strane. Prste držite zajedno, dlanovi su otvoreni i okrenuti na dole, stopala su u ravni ramena. Okrenite se za puni krug u smjeru kazaljki na satu. Dok se okrećete duboko udišite i izdišite. Jedan okret je jedno ponavljanje. Ukoliko osjetite mučninu, a na početku hoćete, pošto završite sva okretanja, stanite s ispruženim rukama i fokusirajte se na spojene palčeve dok ne prođe nelagodnost.

2. Lezite na leđa na ravnoj tvrdoj podlozi. Ispružite noge, ruke su uz tijelo s dlanovima okrenutim ka podu. Udahnite kroz nos, dignite noge (malo preko 90 stepeni) i podignite glavu tako da se što više približite grudima. Lagano uz izdisaj spustite glavu i noge.

3. Kleknite ispravljenih stopala oslonjeni na prste. Neka koljena budu malo razmaknuta, a karlica u ravni s leđima. Ruke položite na zadnjicu, a bradu spustite ka grudima. Uz udisaj izvijte glavu što dalje unazad. Zadržite na kratko dah i zatim se uz izdisaj vratite u početni položaj.

4. Sjednite ispruženih nogu. Dlanove položite na podlogu u širini kukova, a karlica je uspravna, glava oborena na grudi. Udahnite, podignite kukove i savijte koljena, glavu spustite ka podu tako da formirate most. Nakratko se zadržite u tom položaju i zatim se uz izdisaj vratite u početni sjedeći položaj.

5. Počnite ovu vježbu tako što pridržavate tijelo na ispruženim rukama, dlanovima i stopalima oslonjeni na pod. Glava vam je zabačena unatrag. Ispruženih ruku i nogu, udišući podignite kukove, a glavu položite na grudi kako bi zauzeli položaj trougla. Uz izdisaj se vratite u početni položaj. Osim dlanova i stopala, za vrijeme izvođenja ove vježbe tijelo ne smete spuštati na tlo.

Pravilo koje treba slijediti:

Najbolje je raditi vježbe ujutro, oko pola sata nakon ustajanja i prije doručka. Prvih sedam dana radite po tri ponavljanja svake poze. Zatim, druge sedmice četiri, treće pet i sve tako dok ne dođete do broja 21. To je broj ponavljanja koje trebate poštovati dokle god radite Tibetance.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije