Stručnjaci za bonton pojasnili: "Nepravilno jedete kroasane, evo pravog načina"

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci za bonton pojasnili: "Nepravilno jedete kroasane, evo pravog načina"
Pixabay / Croissant de lune

Da li činite ovaj kardinalni grijeh za kroasan? Stručnjaci za bonton kažu da - da!

Kroasani su vrhunska poslastica u kulinarskom svijetu. Mogli su biti samo hljeb—još jedna bljutava peciva za večeru u brašnastoj postavi - ali ne. Morali su da se pokažu, uspinjujući se uz piramidu glutena da bi postali ljuskavi, puterasti, te ukusna umjetnička djela.

Ali oni su i najizazovniji od svih vrsta kruha za jelo. Uostalom, ko nije uzeo veliki zalogaj kroasana samo da bi konfekcija eksplodirala u milion mrvica? One su jedina hrana zbog koje se na neki način osjećate otmjeno dok je jedete i kao da vam je potrebna intervencija salvetom u isto vrijeme.

KK Bosna trijumfovala u Nikšiću: Košarkaši iz Sarajeva u osmini finala ABA 2

KK Bosna trijumfovala u Nikšiću: Košarkaši iz Sarajeva u osmini finala ABA 2

To je zato što ga pogrešno jedete - barem prema viralnom TikTok videu koji je napravio britanski stručnjak za bonton William Hanson. Za samo 20 sekundi Hanson uspjeva da istakne sve greške u bontonu koje ljudi prave kada jedu kroasan, objasni na koji način da ga jedu i uvrijedi Francuze.

Njegov video je uznemirio i neke ljude u SAD, inspirišući mnogo pobune u komentarima jer su ljudi izbjegavali pravila bontona i odlučili da jedu svoj omiljeni kroasan kako god žele.

Ali sa stanovišta bontona, postoji li zaista ispravan način da se jede kroasan? Uostalom, to je pecivo, a ne doktorska disertacija. I da li se etiketa jedenja kroasana razlikuje u Americi i Engleskoj? Zamolili smo Elaine Swann, američku stručnjakinju za pravila ponašanja u hrani, da odgovori na ova i druga pitanja. 

Koja je velika greška u bontonu koju ljudi prave kada jedu kroasane?

Kako kaže ekspert za bonton, kroasani se jedu uz kafu, a ne uz kafu. Tako je i Hanson i Swann se slažu da ne biste trebali umočiti kroasan u kafu, toplu čokoladu ili bilo koji drugi napitak

Swann je malo nježnija, ali se pridržava pravila bontona. "Ne preporučujemo uranjanje kroasana u tečnost zbog fizike", kaže ona. "Veoma su delikatne i vrlo brzo se raspadnu. Zatim, mokri komadi padaju u vaše piće, koje je neuredno i može izgledati odvratno."

Ona dodaje da čak i ako uspijete da ga umočite dovoljno brzo da dođe do vaših usta prije nego što se raspadne, to je i dalje greška u bontonu. "Općenito ne preporučujemo da umačete hljeb u šolju sa bilo kojom tečnošću, jer može da kaplje po vama i stolu", kaže ona.

Da li je loš bonton stavljati puter na svoj kroasan?

Maslac je jedan od glavnih sastojaka u kroasanima, pa Hanson kaže da je greška dodati još.

"Zapamtite, nema putera za kroasan", objašnjava on. "To je samo džem ili marmelada."

Ako ta izjava ugrozi vaš doručak, niste sami. Odgovor interneta je bio jasan: ljudi vole puter na kroasanima. I Swann kaže da "Život je kratak! Ako volite puter i želite da stavite više na kroasan, živite svoj život", kaže ona. "Ovo je pitanje ukusa, a ne bontona."

Ipak, dobri maniri za stolom diktiraju ispravan način da se kroasan namaže maslacem: ako postoji posuda za serviranje putera, trebali biste upotrijebiti svoj nož za puter, zahvatiti jednu porciju putera i staviti je na tanjir za kruh.

Zatim odvojite komad veličine zalogaja sa svog kroasana i namažite ga maslacem prije nego što ga stavite u usta. "Nemojte da prepolovite kroasan i premažite ga maslacem kao komad tosta", dodaje ona.

Koje još začine možete staviti na kroasane?

Dok je Hanson uporan da su džem i marmelada jedini prihvatljivi dodaci, Swann kaže da postoji mnogo širi raspon onoga što je prihvatljivo u Sjedinjenim Američkim Državama. Džem, med, čokoladni sirup, šećer u prahu, krem ​​sir i voćni sosevi su OK. "Iskreno, jedi šta god hoćeš", kaže ona. "Lično, volim sendvič za doručak sa kroasanima sa svim dodacima."

Možete li prstima jesti kroasan?

Moraćete da koristite nož ili viljušku za puter da dodate začine, ali osim toga, "kroasani su hrana za prste", kaže Swann. Međutim, to ne znači da možete samo uzeti jednu i nasjeckati je. Ne samo da je to siguran način da svoju odjeću oplemenite mrvicama kroasana, već je to i loš bonton.

"Podignite kroasan i razdvojite ga prstima", objašnjava ona. "To je hljeb koji je napravljen da se rasplete, pa će se lako raspasti. Zatim odlomite komad veličine zalogaja i pojedite ga."

Postoji jedno veliko ne-jedenje kroasana za koje Swann kaže da se svi moraju kloniti. "Nemojte polizati prste nakon što uzmete kroasan ili komadić kroasana", kaže ona. "To je odvratno i nehigijenski. Koristi svoju salvetu!"

Koji je ispravan način da se jede kroasan?

Ako počinje da zvuči kao da je jedenje kroasana komplikovan proces, to je zato što su nam stručnjaci bacili mnogo informacija. Ali kada ga razbijete, progutati svoju omiljenu francusku poslasticu - bez kršenja pravila etiketa - prilično je lako.

Slijedite ove savjete stručnjaka i bit ćete na dobrom putu da uživate u ovom kulinarskom remek-djelu - bez ukrašavanja košulje mrvama. A ako neko dovede u pitanje vašu tehniku, samo im recite da prihvaćate umjetnost jedenja kroasana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije