Upozorenje za potrošače: U kroasanima iz BiH otkriven zabranjeni aditiv
![Upozorenje za potrošače: U kroasanima iz BiH otkriven zabranjeni aditiv](https://storage.radiosarajevo.ba/article/553788/871x540/kroasani_ilustracija_screen.jpg?v1721326398)
Zabranjeni aditiv otkriven je u prehrambenom proizvodu iz BiH, izvijestio je u srijedu, 17. jula Europski sistem za sigurnost hrane.
Riječ je o sorbinskoj kiselini, odnosno aditivu E 200 koji je pronađen u kroasanima s vanilijom koji su trebali završiti na hrvatskom tržištu. Srećom, štetne su tvari analizom otkrivene na hrvatskoj granici pa je cijela pošiljka odmah uništena, prenosi Slobodna Dalmacija.
U jednom je uzorku, tako, utvrđen udjel od 2465 mg/kg, a u drugom 2618 mg/kg aditiva u kroasanu. Prema preporuci Europske komisije, dopuštena najviša koncentracija sorbinske kiseline u finim pekarskim proizvodima iznosi 2000 mg/kg.
![Uživo sa stadiona Koševu sa meča Konferencijske UEFA lige: Sarajevo - Aktobe 0:1, poluvrijeme](https://storage.radiosarajevo.ba/article/553791/300x185/img-20240718-212608.jpg?v1721331637)
Uživo sa stadiona Koševu sa meča Konferencijske UEFA lige: Sarajevo - Aktobe 0:1, poluvrijeme
Kako se navodi u obavijesti, kroasani su iz BiH, a trebali su biti uvezeni u Hrvatskoj. Predstavljali su potencijalan rizik za zdravlje, pa su uništeni.
Sorbinska kiselina zapravo je konzervans s antimikrobnim djelovanjem koji uništava plijesni i kvasce te neke bakterije. Zato se naširoko primjenjuje u prehrambenoj industriji, posebno za konzerviranje mliječnih i pekarskih proizvoda.
Taj je aditiv najmanje toksičan antimikrobni konzervans koji se koristi u prehrambenoj industriji. No, neka naučna istraživanja su pokazala da u kombinaciji s drugim tvarima u probavnom traktu mogu stvarati potencijalno kancerogene spojeve.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.