Jeste li ikada jeli cruffine? Spoj mafina i kroasana u neodoljivoj poslastici, a napravite ih ovako
Za sve obožavaoce mafina i(li) kroasana ekspanziju na tržištu poslastica doživjela je simbioza ta dva jela sačinjena u neodoljivi cruffin.
Cruffin je desert od lisnatog tijesta s bogatom kremastom unutrašnjosti, nastao spajanjem mnogima omiljenog francuskog kroasana i američkog mafina.
Sastojci
- 300 g glatkog brašna
- 80 g maslaca + 20 g za premazivanje
- 2 vanilin šećera
- 1 paket suhog kvasca
- 150 ml tople vode
- prstohvat soli
- cimet i šećer za posipanje
Sastojci za krem od vanilije
- 300 ml mlijeka
- 50 g šećera
- 1 kašika ekstrakta vanilije
- 1 vrećica pudinga od vanilije
- 2 žumanceta
Priprema:
Uključite rernu na 200 stepeni. U toplu vodu sipajte vanilin šećer i kvasac te ostavite desetak minuta da se aktivira. U odvojenu zdjelu pomiješajte brašno, so i postepeno dolijevajte vodu pa počnite mijesiti tijesto.
Jakov Milatović danas stiže u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini
Otopite i rashladite maslac te s vanilijom dolijevajte postepeno dok tijesto ne postane svilenkasto i glatko. Pokrijte i ostavite da se udvostruči barem pola sata, a zatim podijelite na šest dijelova u loptice.
Pokrite ih folijom i ostavite još 10 minuta. Razvaljajte svaku lopticu što tanje pa zarolajte u rolicu. Formirajte valjkasti oblik i stavite cruffin u kalup za mafine te premažite maslacem.
Pecite 25 minuta na 200 stepeni.
Za punjenje prokuhajte 2/3 mlijeka sa šećerom, a ostatak umiješajte s pudingom i žumancima pa dodajte kuhanom mlijeku uz neprestano miješanje.
Ostavite pet minuta da se ohladi i stisne. Svaki cruffin udubite drškom od drvene kuhače i napunite smjesom. Po želji posipajte mješavinom šećera i cimeta.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.