Zasladite ljeto i isprobajte kolač sa maslinovim uljem i nektarinama

0
Radiosarajevo.ba
Zasladite ljeto i isprobajte kolač sa maslinovim uljem i nektarinama
Foto: Screenshot / Instagram

Ovaj kolač s maslinovim uljem i nektarinama je savršen način da istakneš svježe ljetne nektarine u kombinaciji s bogatim maslinovim uljem. Uživaj u svakom zalogaju!

Na prvi pogled, kolač s maslinovim uljem i nektarinama može djelovati jednostavno, ali njegova čar je u kompleksnim okusima koje pruža maslinovo ulje u kombinaciji s nektarinama. Tijesto je iznimno mekano zahvaljujući pireu od nektarina i maslinovom ulju, dok preljev od svježe narezanih nektarina s krupnom morskom soli dodatno naglašava okus. 

Posluži s kuglicom sladoleda.

Potvrđeno: Predloženo određivanje pritvora Admiru Arnautoviću Šmrku

Potvrđeno: Predloženo određivanje pritvora Admiru Arnautoviću Šmrku

Ovaj desert je savršen za sve prilike, od svakodnevnih trenutaka do svečanih događanja. Ako ne pronađeš nektarine, breskve su odlična zamjena. Maslinovo ulje unosi posebnu notu, stoga je vrijedno odabrati ono s blago gorkastim paprenim završetkom. Posluži ga s kuglicom sladoleda od vanilije za potpuni užitak. 

Evo kako napraviti brzu čokoladnu tortu sa samo četiri sastojka

Evo kako napraviti brzu čokoladnu tortu sa samo četiri sastojka

Sastojci:

- višenamjensko brašno 1,50 šoljice

- sol 0,50 male kašike

- prašak za pecivo 0,50 male kašike

- soda bikarbona 0,50 male kašike

- nektarina 4 kom

- šećer kristal 0,75 šoljice

- jaje 2 kom

- ekstrakt vanilije 1 mala kašika

- maslinovo ulje 0,75 šoljice

- šećer u prahu

- cvijet soli 1 mala kašika

Priprema:

Zagrij pećnicu na 175°C. Premaži kalup za tortu promjera 23 cm maslinovim uljem i obloži dno papirom za pečenje. Premaži papir uljem i pospi kristalnim šećerom.

U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.

Dvije nektarine očisti od koštica i grubo nasjeckaj. U blenderu ih blendaj dok ne dobiješ glatki pire.

U velikoj zdjeli izmiksaj šećer, jaja i ekstrakt vanilije. Stalno miješajući, postupno dodaj 1/2 šoljice maslinova ulja. Dodaj smjesu s brašnom u dva navrata, miješajući dok ne dobiješ jednoličnu smjesu (tijesto će biti gusto). Umiješaj pire od nektarina i ulij tijesto u pripremljeni kalup.

Torta od mrkve koja nikada ne izlazi iz mode: Recept koji morate probati

Torta od mrkve koja nikada ne izlazi iz mode: Recept koji morate probati

Peci kolač dok ne dobije lagano zlatnu boju i dok se ne počne odvajati od rubova kalupa, 28-30 minuta. Pusti da se hladi u kalupu 10 minuta. Izvadi kolač iz kalupa i prebaci ga na rešetku da se potpuno ohladi. Kolač se može pripremiti 2 dana unaprijed. Čvrsto ga omotaj i čuvaj na sobnoj temperaturi.

Prije posluživanja pospi kolač šećerom u prahu. Preostale 2 nektarine nareži i pomiješaj sa cvijetom soli i preostalom 1/4 šoljice maslinovog ulja. Posluži kolač s narezanom nektarinom i preliven maslinovim uljem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije