Stručnjaci otkrivaju: Kako piti kafu da bi izbjegli nuspojave kofeina

Radiosarajevo.ba
Stručnjaci otkrivaju: Kako piti kafu da bi izbjegli nuspojave kofeina
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Kafa i čaj su dva najpopularnija napitka širom svijeta. Dio su naše kulture oduvijek.

Imaju pozitivne učinke na zdravlje, ali u nekim slučajevima mogu nositi rizike ako se konzumiraju "nepravilno".

Mnogi dan započinju šoljicom kafe, i piju je nekoliko puta dnevno. Kofein pomaže kod koncentracije, fizičkih performansi i energije, ali ima i nekih negativnih učinaka.

Marvin Singh, stručnjak za zdravlje crijeva, za Mind Body Green otkriva koliko kafe u danu treba popiti i kako je piti na zdravi način.

Žgaravica je prva na popisu nuspojava kafe, a osim nje neka istraživanja pokazala su da veće količine ispijanja ovog napitka mogu dovesti do sindroma iritabilnog crijeva.

Osim toga, mnogi napitci od kafe puni su šećera, vrhnja, raznih sirupa koji pružaju okus, a to može dovesti do neravnoteže bakterija u crijevima.

Redovna konzumacija šećera također može dovesti do dijabetesa, srčanih i autoimunih bolesti, prenosi Večernji.

Istraživanja su pokazala da niže doze kofeina mogu imati pozitivan učinak na zdravlje ako se konzumiraju u pravilnim intervalima.

Bolje je piti 200 mg kofeina (otprilike dvije šoljice) u razdoblju od 6 - 7 sati, nego popiti svih 200 mg u samo jedan sat.

Također, nemojte zaboraviti bitnu činjenicu - kako kofein utiče na vas. Svoju rutinu ispijanja kafe morate prilagoditi i tome jer kofein neko teže podnosi, a na nekoga baš i nema tako jak uticaj.

Zaključak je, dakle, da smijete popiti svoju jutarnju kafu, čak i one tokom dana, ali ih rasporedite. Odjednom pijte manju količinu, preporučuje Singh.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije