Šta milioni Amerikanaca jedu umjesto mesa: Snimak iz tvornice bi vam mogao prisjesti...

0
Radiosarajevo.ba
Šta milioni Amerikanaca jedu umjesto mesa: Snimak iz tvornice bi vam mogao prisjesti...
Foto: Screenshot/YouTube / Tofurky

Baš poput pravih purica, u Americi se za Dan zahvalnosti tradicionalno poslužuje i veganska verzija te delicije - "Tofurky" pečenka.

Svake godine kompanija koja proizvodi zamjenu za puretinu na bazi tofua uoči Dana zahvalnosti užurbano priprema i veće porcije dovoljne za čitavu porodicu.

Radnici kompanije Hood Factory iz Oregona u svakoj 10-satnoj smjeni proizvedu, ispeku i zapakuju 6.000 prazničnih pečenki. Otkako je izumljena 1980. godine, prodano je više od 7,5 miliona Tofurky pečenki.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

No proces miješanja i izrade te količine tofua i pšenične mase koja se omotava oko punjenja od riže, ne izgleda uvijek lijepo, piše Daily mail.

Oko 175 radnika, od čega njih 50 u krovnoj kompaniji Turtle Island Foods‘ Hood River, hvataju se svake godine u koštac s obimnim poslom izrade Tofurkyja. U svakoj smjeni je četvero ljudi zaduženo za izradu tijesta od tofua i brašna, koje se potom miješa s uljem uljane repice, vodom i slanim začinima kako bi smjesa dobila teksturu i okus.

Majstor za pizze pokazao kako neprimjetno ukrasti komad

Majstor za pizze pokazao kako neprimjetno ukrasti komad

Drugi zaposlenik ima zadatak napraviti punjenje od riže koju miješa s prezlom, celerom, lukom, mrkvom i začinima. Te se dvije smjese potom u industrijskom pogonu kombinuju pomoću dvije cijevi različite debljine.

Jednom kad su pečene i ohlađene, pečenke se pakuju i šalju u prodavnice. Jedna Tofurky pečenka s umakom za pet osoba košta 13,50 dolara (24 KM).

"97% naše proizvodnje smješteno je u našem pogonu u Hood Riveru", kaže direktor kompanije Turtle Island Foods, Jaime Athos.

"Imali smo poteškoća oko pakovanja. Također nas je iznenadilo povećanje cijena, prvo zbog COVIDA, a onda i zbog rata u Ukrajini koja je najveći svjetski izvoznik žita", kaže Athos.

Iako proces izrade Tofurkyja u svim svojim fazama ne izgleda baš privlačno, svakako je bolje od klanja miliona ptica koje su prije toga živjele i bile prevožene u krajnje nehumanim uvjetima. Baš zbog te okrutnosti i loših uvjeta, tvornice za uzgoj peradi u 8 američkih saveznih država su samo ove godine platile više od 1,5 miliona dolara (2.7 miliona KM) kazni.

Možda i najzanimljivija faza proizvodnje Tofurkyja je rendgenski pregled gotovog proizvoda kako bi se provjerilo da ništa sumnjivo nije završilo u smjesi.

Iako niti jedan zakon ne propisuje da se Tofurky mora pregledavati rendgenom, upravo taj korak zaslužan je što se ova veganska pečenka već tako dugo proizvodi i što se sve češće nalazi na prazničnim trpezama.

Direktor Athos kaže da je bilo zahtjeva i za proizvodnjom Tofurkyja bez glutena, ali vjerni kupci privrženi su trenutnoj formuli, čak i ako nema toliko okus po puretini.

"Mislim da postoji određeni rizik u tome da se previše približimo tačnom iskustvu jedenja mesa", rekao je Athos.

"Za nas je važnije da je proizvod dobar i ukusan, a ne da ima posve isti okus kao i meso", dodao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije