Potrošači traže zakonska ograničenja: Kako do zdravije gotove hrane?

Za zdraviju ishranu, šećer, mast i so u mnogim gotovim proizvodima treba dodatno da se smanje, preporučili su stručnjaci. Nakon konsultacija sa ljudima iz nauke i privrede, Institut Max-Tubner predstavio je svoje prijedloge.
Tako se, na primjer, preporučuje smanjenje količine šećera u pićima poput kole i miješanih napitaka na bazi kole za 15 posto, a kod peciva kao što su rolati i vanilice za 10 posto.
Za hljeb i peciva kao cilj se navodi smanjenje sadržaja soli.

Duraković za Radiosarajevo.ba: Ne dozvoliti preživjelima da učestvuju u Maršu mira je nepravedno
Prijedlozi proističu iz programa prethodne vlade da se razviju naučno zasnovani ciljevi za smanjenje tih sastojaka.
Prehrambena industrija ima veliki inovacioni potencijal, rekao je ministar ishrane Alois Rainer.

'Skidanje' sa šećera: Pogledajte šta se dešava s vašm tijelom kad prestanete jesti slatko
"Siguran sam da će i dalje uspijevati da ga iskoristi."
Strategijom iz 2018. godine industrija se obavezala da do ove godine smanji šećer, masti i so do određenih količina.
Institut redovno analizira proizvode.
Posljednja provjera iz 2024. godine pokazala je različite trendove.
Kod osvježavajućih napitaka poput kole, limunade i sokova, prosječan sadržaj šećera bio je 9,1 odsto niži nego 2018.
Kod peciva je šećera značajno manje, a isto važi i za keks sa čokoladom.
Kod proizvoda u dječjoj ambalaži takođe je pao prosječan sadržaj šećera, ali je kod nekih keksa bez punjenja veći prosječan sadržaj masti.
Savezno udruženje potrošačkih centara navelo je da dobrovoljne mjere nisu dovoljne da zaštite, naročito djecu, od prevelikog unosa šećera, masti i soli.
Proizvođači moraju i zakonski da se obavežu na smanjenje sastojaka, piše dpa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.