Pomoću ove dijete izgubio je 95 kilograma: Svaki dan je jeo jednu namirnicu

0
Radiosarajevo.ba
Pomoću ove dijete izgubio je 95 kilograma: Svaki dan je jeo jednu namirnicu
Foto: Collage / Isaiah Caldwell i Amanda

Isaiah Caldwell (28) iz SAD-a bio je težak skoro 200 kilograma prije dvije godine. Tada su mu doktori rekli da ga pretilost može dovesti do neplodnosti i da nikad neće postati roditelj pa je odlučio nešto poduzeti.

Danas je 95 kilograma lakši i puno sretniji. Planira dobiti dijete sa suprugom Amandom (29).

Do tog rezultata je, kaže, došao zahvaljujući carnivore (mesnoj, mesožderskoj) dijeti koja se strogo bazira na mesu i proizvodima životinjskog porijekla, poput jaja i mliječnih proizvoda.

Cvjetna čarolija u Turskoj: Pogledajte bajkovite prizore

Cvjetna čarolija u Turskoj: Pogledajte bajkovite prizore

"Ljudi misle da postoji neka magija u tome. Ali, realnost je u tome da prestanete s prejedanjem, jer je zaista teško prekomjerno jesti meso. Ta dijeta je vrlo restriktivna i vjerovatno nije za svakoga", priznao je.

"Nakon samo mjesec dana jedenja odrezaka i dimljenih prsa izgubio sam gotovo 10 kilograma. To me je oduševilo", dodao je i napomenuo kako se počeo puno bolje osjećati sedam dana nakon početka dijete.

Znate li zašto je jutarnje trčanje posebno dobro na niskim temperaturama?

Znate li zašto je jutarnje trčanje posebno dobro na niskim temperaturama?

"Osjećao sam se nevjerovatno već nakon sedam dan. Psihološki sam se osjećao mnogo bolje, magla u mom mozgu je potpuno nestala. Osjećao sam se milion puta bolje. Ali, znao sam da neću moći zauvijek tako nastaviti i jesti samo meso", rekao je.

Deset mjeseci kasnije, nakon što je izgubio više od 45 kg, u ishranu je uveo voće i mliječne proizvode. Krenuo je trenirati s tegovima i vrlo brzo je vaga pokazala da je oko 63 kg lakši. Nastavio je i došao da današnje kilaže.

Iako može može dovesti do gubljenja težine, poboljšanog raspoloženja i regulacije šećera u krvi, stručnjaci iz Klinike Cleveland upozoravaju da ova dijeta i slične koje eliminišu cijele grupe namirnica nisu bezazlene.

"Ishrana bazirana samo na mesu je u svojoj srži veoma restriktivna. Kada iz ishrane izostavite cijele grupe namirnica, sigurno će biti posljedica. Ima jako malo vlakana, što će uzrokovati mnogo zatvora, ali rizici su puno ozbiljniji od toga", kaže dijetetičarka Kate Patton.

"Nedostatak ugljikohidrata je ono što dovodi do gubitka težine povezanog sa strogo mesnom ishranom, ali ugljikohidrati su preferirani izvor energije za naše tijelo. Možete imati ozbiljne nuspojave ako živite samo na mesnoj ishrani", nastavila je.

"Ako već imate neko hronično stanje, poput visokog krvnog pritiska, visokog holesterola, bilo kakvu historiju moždanog udara ili drugih kardiovaskularnih bolesti, definitivno ne biste trebali isprobavati ovu dijetu", pojasnila je.

"Striktno mesna prehrana bogata je zasićenim mastima koje mogu uzrokovati povišeni LDL ili loš holesterol i izložiti vas riziku od bolesti srca", dodala je, piše 24sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije