Mozzarellu nikada ne stavljajte u frižider, evo kako treba da uradite

0
Radiosarajevo.ba
Mozzarellu nikada ne stavljajte u frižider, evo kako treba da uradite
Foto: Pexels / Mozzarella

Ako ste ljubitelji sira, i Mozzarellu čuvate u frižideru, dosta griješite! Profesionalni kuhari tako nikada ne postupaju s ovim delikatnim sirom, a evo i zašto. 

Gdje čuvate mozzarellu? Na vratima fižidera, na najvišoj polici u frižideru ili u odjeljku za hladne nareske? Svaki odgovor je pogrešan, barem ako pitate profesionalne kuhare, jer oni ovaj delikatni sir nikad ne čuvaju u "frižideru". Umjesto toga drže ga na sobnoj temperaturi. Zvuči bizarno, ali samo na prvu.

Razlog koji se krije iza ovog podatka koji će kod mnogih izazvati šok i nevjericu je u tome što niska temperatura mijenja teksturu i okus mozzarelle pa od glatke, svilenkaste i kremaste mliječne delikatese postaje sasvim prosječna, gumasta grudica sira. Zbog toga je najbolja kad je sobne temperature.

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Ovo se pravilo osobito odnosi na svježu, delikatesnu vrstu mozzarelle, koja je namijenjena namijenjena za jelo nedugo nakon što je napravljena, pa nabavite li tu finu deliciju nipošto je ne spremajte u frižider nego je slistite što prije, kroz dan do dva.

Što se tiče pakirane mozzarelle iz obične rashladne vitrine u trgovini, ta je najukusnija je ako je pohranjena u vodi jer je ono što je čini ukusnom visok sadržaj vlage, a ne masnoće. Nju biste, preporučuju stručnjaci, također trebali pojesti ubrzo nakon što je donesete kući, također najbolje kroz dan do dva, a za to je vrijeme slobodno držite na sobnoj temperaturi, bez straha da će se pokvariti.

Donosimo vam novi recept za ukusnu čorbu -  Da li ste čuli za žutu leću?

Donosimo vam novi recept za ukusnu čorbu - Da li ste čuli za žutu leću?

Ako ste je ipak kupili jer je na akciji ili iz nekog sličnog razloga pa je ne namjeravate pojesti u spomenutom roku, pospremite je u frižider i izvadite iz njega barem dan prije nego je mislite jesti, piše Slobodna Dalmacija. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije