Čudesno otkriće naučnika: Ljudsko tijelo tri puta "mijenja brzinu" tokom života

Radiosarajevo.ba
Čudesno otkriće naučnika: Ljudsko tijelo tri puta "mijenja brzinu" tokom života
Foto: Pixabay / Ilustracija

U pogledu biološkog starenja, naše tijelo čini se "mijenja brzine" tri puta u našem životu, otkrila je nova studija. Ključna doba promjene su, kako se otkrilo, 34, 60 i 78 godina. 

Ovo je prvi dokaz da naše starenje nije dugi, kontinuirani proces koji se kreće istom brzinom dok smo živi. Istraživanje nam može pomoći u shvatanju toga kako se naša tijela počinju "kvariti" kako starimo i kako bi pojedine bolesti, koje se vezuju sa starenjem - poput Alzheimera i kardiovaskularne bolesti - mogle bolje liječiti. 

Ista studija je otkrila i novi način otkrivanja koliko neko ima godina, i to uz pomoć nivoa proteina (proteome) u krvi. 

"Dubokim proučavanjem starenja proteome plazme prepoznali smo valovite promjene tokom ljudskog životnog vijeka", pišu istraživači u svom objavljenom radu. "Ove promjene bile su rezultat kretanja nakupina proteina u različitim obrascima, što je kulminiralo pojavom tri talasa starenja."

Tim je analizirao podatke iz krvne plazme 4.263 osobe u dobi od 18 do 95 godina, gledajući razine oko 3.000 različitih proteina koji se kreću kroz ove biološke sisteme koji su djelovali kao snimci onoga što se događa u tijelu: otkriveno je da se njih 1.379 razlikuje u određenim s godinama.

Iako ovi nivoi proteina ostaju relativno konstantni, istraživači su otkrili da su se velike promjene dogodile kada ljudi imaju 34 godine, 60 godina i 78 godina.

Zašto i kako se to događa još nije jasno; ali ako se proteini mogu ovako pratiti to bi moglo omogućiti ljekaru da vas, na primjer, upozori da vam jetra stari brže od prosječne osobe.

Također, istraživači su uspostavili sistem pomoću kojeg bi se mješavina 373 odabranih proteina u krvi mogla iskoristiti za precizno predviđanje nečije starosti, unutar otprilike tri godine ili slično. Jedino kada bi pogriješili bilo bi kada je osoba super zdrava za svoju dob.

Još jedan nalaz studije daje više dokaza o nečemu što se dugo sumnjalo: muškarci i žene različito stare.

Istraživanje je objavljeno u žurnalu Nature Medicine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije