Pacijenti upozoreni da prestanu piti ove lijekove: "Mogu dovesti do životno ugrožavajućih teškoća"

0
Radiosarajevo.ba
Pacijenti upozoreni da prestanu piti ove lijekove: "Mogu dovesti do životno ugrožavajućih teškoća"
Foto: Pixabay.com / Lijekovi / Ilustracija

Europska agencija za lijekove (EMA) preporučuje nove mjere za lijekove koji sadrže pseudoefedrin s ciljem smanjenja rizika od sindroma posteriorne reverzibilne encefalopatije (PRES) i sindroma reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije (RCVS).

Ova procjena dolazi od Komisije za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC).

PRES i RCVS su rijetka stanja koja mogu uzrokovati smanjenje opskrbe mozga krvlju (ishemija), što može dovesti do ozbiljnih i životno ugrožavajućih komplikacija. Pravovremena dijagnoza i odgovarajuće liječenje obično rezultiraju nestankom simptoma PRES-a i RCVS-a.

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

PRAC preporučuje izbjegavanje primjene lijekova s pseudoefedrinom kod bolesnika s teškom ili nekontroliranom hipertenzijom te kod onih s ozbiljnom akutnom ili hroničnom bubrežnom bolešću ili zatajenjem.

Također, zdravstveni radnici trebaju savjetovati bolesnike da odmah prekinu korištenje tih lijekova i konsultiraju se s liječnikom ako razviju simptome poput naglo nastale ozbiljne glavobolje, mučnine, povraćanja, smetenosti, napadaja ili poremećaja vida.

Ove preporuke proizlaze iz ocjene podataka, uključujući postmarketinške sigurnosne informacije koje ukazuju na povezanost pseudoefedrina s rizicima od sindroma posteriorne reverzibilne encefalopatije (PRES) i sindroma reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije (RCVS), prenosi Dnevnik.hr.

Poznati lijek se povlači sa tržišta u bh. susjedstvu. Prodaje se i u Bosni i Hercegovini

Poznati lijek se povlači sa tržišta u bh. susjedstvu. Prodaje se i u Bosni i Hercegovini

Za što se koristi

Pseudoefedrin potiče otpuštanje noradrenalina, uzrokujući konstrikciju krvnih žila i smanjenje oticanja te produkcije sluzi u nosu. Lijekovi sa pseudoefedrinom odobreni su u EU za liječenje simptoma prehlade, gripe, alergijskog i vazomotornog rinitisa te kongestije nosa.

U Republici Hrvatskoj su odobreni lijekovi poput Aerinaze, Aspirin Complex i Maxflu, dok u Hrvatskoj nema odobrenih kombinacija pseudoefedrina i triprolidina.

Francuska agencija za lijekove pokrenula je ocjenu lijekova s pseudoefedrinom prema članku 31. Direktive 2001/83/EC. PRAC, odgovorno za sigurnosna pitanja lijekova, proveo je ocjenu i donio preporuke koje će proslijediti CHMP-u pri EMA-i. Konačno mišljenje CHMP-a bit će predano Europskoj komisiji za pravno obvezujuće odluke u zemljama članicama EU-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije