Naučnike zaintrigirala misteriozna "zakopana" struktura ispod Australije

1
Radiosarajevo.ba
Naučnike zaintrigirala misteriozna "zakopana" struktura ispod Australije
Foto: X.com / Krater u Australiji

Kopno Australije možda krije masivnu, podzemnu tajnu.

U novom eseju za portal The Conversation, geolog Andrew Glikson objašnjava svoja najnovija istraživanja koja ukazuju na mogućnost postojanja ogromnog asteroidnog kratera ispod ovog kontinenta - a svi dokazi upućuju na to da bi to mogao biti najveći poznati krater na planeti. 

Skrivena historija

Imenovan kao struktura Deniliquin, Glikson u svojoj studiji objavljenoj u časopisu Tectonophysics procjenjuje da je taj krater širok preko 320 kilometara. To bi nadmašilo najveću potvrđenu udarnu strukturu, otprilike 100 kilometara široki Krater Vredefort u Južnoj Africi, a ne treba ni spominjati veliki krater Chicxulub, koji se vjeruje da potječe od asteroida koji je izbrisao dinosauruse.

Profesor Rosensaft osudio izjave izraelskog ambasadora o Srebrenici

Profesor Rosensaft osudio izjave izraelskog ambasadora o Srebrenici

U novom istraživanju sugeriše se postojanje velikog asteroidnog kratera, nazvanog Deniliquin struktura, ispod Australije. Iako je prva hipoteza o postojanju ovog kratera iznesena 90-ih godina prošlog stoljeća, tek nedavna analiza potvrdila je prisutnost velike strukture ispod južnog New South Walesa.

Kako se tako velika struktura može sakriti ispod površine zemlje? Geolog Andrew Glikson objašnjava da asteroidni udar stvara krater s izdignutim središtem koje se s vremenom može deformirati ili biti prekriveno sedimentima. Uz to, sudar tektonskih ploča također može utonuti strukturu. Osim otkrića kupole, postoji niz znakova koji upućuju na to da je riječ o asteroidnom krateru, uključujući simetrične oblike u kori i "radijalne greške" često prisutne u drugim udarnim strukturama.

Prema našoj Planeti juri ogromna 'Đavolja kometa koja ima rogove' - trebamo li se zabrinuti?

Prema našoj Planeti juri ogromna 'Đavolja kometa koja ima rogove' - trebamo li se zabrinuti?

Masovno izumiranje

Nažalost, većina prikupljenih dokaza o Deniliquin strukturi dolazi samo s površine, i Glikson naglašava potrebu za dubokim bušenjem kako bi se dobili "dokazi o udaru".

Ipak, njegova najnovija istraživanja sugerišu da se udar dogodio otprilike prije 445 miliona godina, podudarajući se s poznatim događajem masovnog izumiranja u kasnom ordoviciju koji je izbrisao 85 posto svih života na Zemlji.

Prema Gliksonu, taj događaj bio je dvostruko veći od izumiranja dinosaurusa uzrokovanog udarom Chicxuluba. Zamislite samo razmjere ogromnog svemirskog kamena koji je oblikovao Deniliquin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije