Naučnici izdali upozorenje: 'Februar ruši sve rekorde, globalno zagrijavanje je ozbiljan problem'

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici izdali upozorenje: 'Februar ruši sve rekorde, globalno zagrijavanje je ozbiljan problem'
Foto: Arhiv / Juzni okean

Februar je na putu da obori rekordni broj toplotnih rekorda, kažu meteorolozi, jer globalno zagrijavanje uzrokovano ljudskim djelovanjem i prirodni klimatski obrazac El Niño podižu temperature na kopnu i okeanima širom svijeta.

"Planeta se zagrijava ubrzano. Vidimo brz porast temperature u okeanu, najvećem klimatskom rezervoaru topline,” rekao je dr Joel Hirschi, pomoćnik šefa modeliranja morskih sistema u britanskom Nacionalnom centru za oceanografiju.

"Amplituda kojom su prethodni rekordi temperature površine mora oboreni 2023. i sada 2024. premašuju očekivanja, iako je razumijevanje zašto je to predmet istraživanja koje je u toku.", izjavio je.

Scholz i Macron se sastaju pred dolazak Xi Jinpinga u Pariz

Scholz i Macron se sastaju pred dolazak Xi Jinpinga u Pariz

Čovječanstvo je na putu da doživi najtopliji februar u zabilježenoj historiji, nakon rekordnih januara, decembra, novembra, oktobra, septembra, avgusta, jula, juna i maja, prema Zekeu Hausfatheru , naučniku sa Berklija .

Prva polovina februara šokirala je vremenske posmatrače. Maximiliano Herrera, koji piše blog o ekstremnim temperaturama širom svijeta , opisao je porast hiljada toplotnih zapisa na meteorološkim stanicama kao "ludo", "potpuno ludilo" i "prenapisanu klimatsku historiju". Ono što ga je začudilo nije samo broj rekorda već i stepen u kojem su mnogi od njih nadmašili sve što je bilo prije.

Naučnici potvrdili loše vijesti za planetu Zemlju: "Katastrofa nam je bliža nego se mislilo"

Naučnici potvrdili loše vijesti za planetu Zemlju: "Katastrofa nam je bliža nego se mislilo"

El Ninjo sada slabi, što bi trebalo da smanji temperature u ekvatorijalnom Pacifiku od kasnog proljeća ili ranog ljeta. Ako Sjeverni Atlantik u to vrijeme ostane topao, to bi moglo najaviti intenzivnu aktivnost uragana, upozorio je Hirschi.

Takvi rizici će se povećavati svake godine osim ako se ljudske emisije ugljika ne smanje i krčenje šuma ne poništi, piše Guardian.

"Usporavanje, zaustavljanje ili preokretanje putanje zagrijavanja na kojoj se nalazimo slično je promjeni kursa supertankera. Rezultati nisu trenutni, ali što prije preduzmemo akciju, biće nam lakše da izbjegnemo nevolje", rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije