Pogledajte kako bi Zemlja izgledala ako se otopi sav led: Koji gradovi bi nestali pod vodom?

0
Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako bi Zemlja izgledala ako se otopi sav led: Koji gradovi bi nestali pod vodom?
Foto: Printscreen / Nestao bi i New York

Na planeti ima dosta leda, a on se ubrzano topi pod utjecajem klimatskih promjena. Stoga se u posljednje vrijeme pojavljuje sve više pitanja na temu kako će planeta izgledati otopi li se sav led i što možemo očekivati.

Donosimo video Business Insidera koji nam prikazuje koji bi gradovi nestali pod vodom u tom slučaju.
 
Klimatske promjene su stvarnost, a ledenjaci se na planeti ubrzano tope, čak brže nego je bilo očekivano. Kopnenog je leda na planeti dovoljno da bi ove činjenice izazvele zabrinutost.

Uzimajući u obzir dva najveća ledena pokrivača na zemlji, onaj na Antarktiku i onaj na Grenlandu koji se zajedno protežu na više od 15.54 miliona kvadratnih kilometara, jasno je da se radi o jako velikoj količini te bi nastala katastrofa kada bi se sav taj led otopio.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Video koji je napravio Business Insider Science tačno prikazuje kako bi naše obale izgledale da se sav kopneni led otopi.

Mnogi europski gradovi poput Bruxellesa i Venecije bili bi zapravo pod vodom. U Africi i na Bliskom istoku nestali bi Dakar, Accra, Džeda. Milioni ljudi u Aziji, u gradovima poput Mumbaija, Pekinga i Tokija, bili bi raseljeni i morali bi se preseliti u unutrašnjost.

Južna Amerika bi ostala bez gradova poput Rio de Janeira i Buenos Airesa, a u SAD-u bismo gledali mjesta poput Houstona, San Francisca i New Yorka, te cijelu državu Floridu, kako polako nestaju u moru, prenosi Večernji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije