Šta je ovo snimljeno: Mnogi kažu da se na ovom videu čuje 'zviždaljka smrti?

0
Radiosarajevo.ba
Šta je ovo snimljeno: Mnogi kažu da se na ovom videu čuje 'zviždaljka smrti?
Foto: Collage / Vlasnik i njegov pas čuli strašan zvuk

Na snimci s kamere na zvonu koja je zaprepastila društvene mreže, vlasnik psa izašao je navečer kako bi njegov ljubimac odradio što treba, ali ih je neobičan zvuk u mrklom mraku propisno isprepadao.

Kada je upalio svjetiljku, otkrio je da stoji pored svog psa kod bazena, obavljajući rutinske aktivnosti.

Sve je izgledalo mirno, ali iznenada su oboje bili uznemireni jezivim zvukom, sličnim ženskom vrisku. Uplašeni, vlasnik i pas pobjegli su prema kući spašavajući se od nepoznatog izvora zvuka. Ali, kako su gotovo ušli unutra, ponovno se začula zastrašujuća buka, piše LadBible.

Erna Imamović dijeli svoju priču: Djetinjstvo i gubitak oca u opsadnom Goraždu

Erna Imamović dijeli svoju priču: Djetinjstvo i gubitak oca u opsadnom Goraždu

Snimka je izazvala uznemirenost na društvenim mrežama, a neki su spekulirali da bi zvuk mogao potjecati od Astečke zviždaljke smrti, instrumenta otkrivenog u astečkom hramu u Mexico Cityju. Ova zviždaljka ima oblik lobanja i prvi puta je otkrivena 1999. godine. Iako je njeno tačno značenje i dalje predmet rasprave, neki vjeruju da su je astečki vojnici možda koristili za zastrašivanje neprijatelja.

Inače, neki naučnici vjeruju da su Astečke zviždaljke smrti imale religijsku ili ceremonijalnu svrhu. Postoji teorija da su povezane s astečkim bogom podzemlja po imenu Mictlantecuhtli. Drugi ipak vjeruju da su ih astečki ratnici koristili kao sredstvo zastrašivanja neprijatelja na bojištu.

Zvuk koji proizvodi ova zviždaljka, kako je opisano, ima zastrašujući ton koji podsjeća na ljudski vrisak. Iako su mnoge informacije o Astečkoj zviždaljki smrti i dalje misterija, njena prisutnost u astečkom hramu pruža uvid u kompleksnost astečke kulture i njihov odnos prema smrti i duhovnom svijetu. Mnogi njen zvuk smatraju najgorim zvukom na svijetu.

Važno je napomenuti da, iako zvuči jezivo, vjerovatnije je da je zvuk koji su čuli vlasnik i pas potekao od životinje nego od mistične zviždaljke smrti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije