Naučnici potvrdili loše vijesti za planetu Zemlju: "Katastrofa nam je bliža nego se mislilo"

1
Radiosarajevo.ba
Naučnici potvrdili loše vijesti za planetu Zemlju: "Katastrofa nam je bliža nego se mislilo"
Foto: Pexels / Ilustracija

Prošlogodišnja zabrinjavajuća studija pokazala je da jedna od glavnih oceanskih struja na Zemlji juri prema kolapsu. Nažalost, novi podaci sada to potvrđuju...

"Promjene temperature, nivoi mora i padavina ozbiljno će utjecati na društvo, a klimatske promjene su, ovim tempom, nezaustavljive", upozorili su autori najnovije studije u članku za The Conversation.

To je zastrašujuća perspektiva, a jedan od najvažnijih dijelova nove studije je sistem ranog upozoravanja, koji su identificirali oceanograf sa Univerziteta Utrecht René van Westen i kolege. Ovaj pogled u budućnost mogao bi svijetu pružiti barem nešto kapaciteta da se pripremi za ono što dolazi.

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

"Uspjeli smo razviti fizikalno vidljiv signal ranog upozorenja koji uključuje prijenos slanosti na južnoj granici Atlantskog oceana", objašnjavaju Van Westen i tim.

Atlantska meridionalna preokretna cirkulacija (AMOC) veliki je sistem oceanskih struja koji prenosi toplu slanu vodu prema sjeveru. Ta se voda hladi na svom vijugavom putu prema sjeveru, što je čini gušćom. Kako hladna voda tone, voda iz drugih oceana se povlači da ispuni površinu, tjerajući sistem natrag prema jugu.

S povećanjem udjela slatke vode od topljenja ledenjaka i veće kiše, koncentracija soli u morskoj vodi opada, a slana voda postaje manje gusta, ometajući proces tonjenja i slabeći cijeli fizički ciklus.

Upozorenje čovječanstvu: 'Ovo se nije dogodilo 100.000 godina, naš planet je prošao ključni prag'

Upozorenje čovječanstvu: 'Ovo se nije dogodilo 100.000 godina, naš planet je prošao ključni prag'

Sada, modeliranjem ovih oceanskih sustava, van Westen i kolege pronašli su način da detektiraju kada se približimo 'tački s koje nema povratka': pad saliniteta će se usporiti na najjužnijoj granici Atlantika.

"Kada se dosegne prag, tačka s koje nema povratka vjerovatno će uslijediti za jedno do četiri desetljeća", kažu autori.

AMOC se direktno prati tek od 2004., tako da nije prošlo dovoljno dugo da se shvati puna putanja trenutnog trenda usporavanja. Kao rezultat toga, naučnici koriste indirektne pokazatelje poput nivoa saliniteta kako bi pokušali popuniti svoje rupe u znanju. Van Westen i tim tek trebaju spojiti sve faktore kako bi tačno predvidjeli kada će se dogoditi kolaps AMOC-a, ali vjeruju da je taj katastrofalni trenutak puno bliži nego što mnoge trenutne simulacije sugeriraju.

"Nova studija potvrđuje prošle zabrinutosti da klimatski modeli sistemski precjenjuju stabilnost AMOC-a", objasnio je za RealClimate klimatolog sa Univerziteta Potsdam Stefan Rahmstorf, koji nije bio uključen u studiju.

AMOC utječe na veći dio Zemljine klime, pa je to jedan od najvažnijih elemenata u Zemljinom klimatskom sistemu koji istraživače najviše brine. Kolaps AMOC-a događa se ciklički tokom milijun godina, a na temelju prošlih događaja znamo da bi se Arktik trebao proširiti prema jugu u to vrijeme, što bi dovelo do sniženja temperatura u sjeverozapadnoj Europi do 15 °C, ometajući tropske monsune i zagrijavajući južnu hemisferu još dalje.

Lanac reakcija koji će uslijediti ozbiljno će utjecati na cijele ekosisteme i globalnu sigurnost hrane.

"Nova studija značajno pridonosi rastućoj zabrinutosti oko kolapsa AMOC-a u ne tako dalekoj budućnosti", rekao je Rahmstorf za Associated Press

Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu Science Advances.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije