Apokaliptične scene u Kaliforniji: Stravična oluja hara zemljom, požari i poplave odnijeli živote

0
Radiosarajevo.ba
Apokaliptične scene u Kaliforniji: Stravična oluja hara zemljom, požari i poplave odnijeli živote
Foto: Collage / Katastofa u Kaliforniji

Obilne padaline i jaki vjetrovi paralizirali su dijelove američke savezne države Kalifornije, a prema dosadašnjim izvještajima, nevrijeme je odnijelo živote nekoliko ljudi.

Vlasti su dosad javila da ima troje umrlih od posljedica oluje. U blizini grada Sacramenta, muškarca je udarilo drvo koje je palo u njegovom dvorištu i kasnije je preminuo od povreda, objavio je u ponedjeljak, 5. februara, ured mrtvozornika distrikta Sacramento.

U nedjelju, 6. februara, su dvije osobe također smrtno stradale od pada drveća u sjevernoj Kaliforniji, prema javljanju američke televizije CNN.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Oluja, koja je isprva bjesnila na području San Francisca, u ponedjeljak, 5. februara, je putovala južnije i stigla do Santa Barbare i Los Angelesa.

Obilna kiša izazvala je odrone, poplavila ceste i paralizirala opskrbu strujom. Nacionalna meteorološka služba upozorila je na udare vjetra do 96 kilometara na sat.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom već je u nedjelju, 5. februara, upozorio na "ozbiljnu oluju s opasnim i potencijalno opasnim posljedicama" i proglasio vanredno stanje za nekoliko distrikta.

Razlog obilnih padavina je vremenski fenomen nazvan "atmosferska rijeka". Nacionalna meteorološka služba u Las Vegasu rekla je da se radi o "koncentriranom kanalu vlage koji potječe iz suptropa, prenoseći vlagu i obilne padavine u srednje geografske širine".

Budući da vlažne zračne mase koje pogađaju Kaliforniju uglavnom dolaze iz tropskih morskih regija u Tihom okeanu oko Havaja, poznate su i kao "Ananas ekspres", javlja Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije