Upozorenje čovječanstvu: 'Ovo se nije dogodilo 100.000 godina, naš planet je prošao ključni prag'

0
Radiosarajevo.ba
Upozorenje čovječanstvu: 'Ovo se nije dogodilo 100.000 godina, naš planet je prošao ključni prag'
Foto: Twitter / Visoke temperature u Europi

Globalna prosječna temperatura tokom proteklih 12 mjeseci kontinuirano je bila veća za 1,5 stepeni u odnosu na sezonski prosjek iz predindustrijskog perioda, objavio je Europski opservatorij Copernicus za klimatske promjene.

Naučnici su nazvali ovu pojavu "upozorenjem čovječanstvu". Klimatske promjene, potaknute fenomenom El Ninom, pridonijele su rekordnom zagrijavanju u 2023., čineći tu godinu vjerojatno najtoplijom u posljednjih 100.000 godina.

Istraživanje Copernicusove službe za praćenje klimatskih promjena pokazuje da je temperatura od februara 2023. do januara 2024. porasla za 1,52 stepena iznad referentnih vrijednosti iz 19. stoljeća.

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Ovi podaci ukazuju na ozbiljan prelazak ključnog praga od 1,5 stepena prema Pariškom klimatskom sporazumu, ali naučnici upozoravaju da to ne označava trajno probijanje granice. Prema njihovim riječima, "dosegnuli smo 1,5°C i sada vidimo cijenu koju plaćamo", naglasio je Johan Rockstrom iz Potsdamskog instituta za istraživanje utjecaja klime, piše Jutarnji list.

Ove promjene imaju ozbiljne posljedice na društvo i ekonomiju, uključujući ekstremne vremenske uvjete poput toplinskih valova, suša, poplava i oluja.

Oceani također bilježe neuobičajene promjene, dok temperature površine mora obaraju rekorde, što ukazuje na kompleksnost i ozbiljnost globalnih klimatskih promjena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije