Na sjeveru Atlantskog okeana izmjerena rekordno visoka temperatura

0
Hina
Na sjeveru Atlantskog okeana izmjerena rekordno visoka temperatura
Foto: AA / More / Ilustracija

Vode na sjeveru Atlantskog okeana postigle su u srijedu rekordnu dnevnu temperaturu, pokazuju prvi podaci koje je u petak objavila Američka agencija za promatranje okeana  i atmosfere (NOAA) čija su mjerenja počela početkom 1980-ih.

"Naša analiza pokazuje da je 26. jula izmjerena najviša prosječna temperatura vode na površini sjevernog Atlantika, 24,9 Celzijevih stepeni", rekao je za AFP Xungang Yin, naučnik u Nacionalnom središtu za informiranje o okolišu (NCEI) NOAA-e.

Ovaj rekord posebno iznenađuje jer se događa rano tokom godine a ne početkom septembra, kada je sjeverni Atlantik inače najtopliji.

Liga prvaka: PSG na Parku prinčeva traži prolaz, Borussija se nada finalu iz 2013. godine

Liga prvaka: PSG na Parku prinčeva traži prolaz, Borussija se nada finalu iz 2013. godine

Prethodni rekord izmjeren početkom septembra 2022. iznosio je 24,89 Celzijevih stepeni, što je neznatno manje nego ove godine, rekao je Xungang Yin.

"Očekujemo da će temperatura na površini sjevernog Atlantika nastaviti rasti u augustu", upozorio je, pa se očekuje novo rušenje rekorda.

Sjeverni Atlantik je postao simbolična tačka promatranja prekomjernog zagrijavanja okeana na planetu pod utjecajem klimatskih promjena prouzročenih stakleničkim plinovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije