Princ Charles zaljubljen u Camille već 50 godina: Kraljica Elizabeta iznenadila potezom

1
Radiosarajevo.ba
Princ Charles zaljubljen u Camille već 50 godina: Kraljica Elizabeta iznenadila potezom
Foto: John Stillwell/WPA Pool / Princ Charles i Camille

Ljubavna priča princa Charlesa i Camille Parker Bowles počela je prije više od 50 godina.

Uvijek se šuškalo da kraljica Elizabeta II. (95) nema dobar odnos sa suprugom svog sina, princa Charlesa (73) kojoj javnost još zamjera što je razorila njegov brak s pokojnom princezom Dianom.

No Elizabeta je sada stala na kraj nagađanjima i u iznenadnom priopćenju narodu, kako piše Daily Mail, otkrila da želi da Camilla (74) ima titulu kraljice kada Charles dođe na prijestolje.

Pratite uživo hitnu sjednicu Skupštine KS: Obratio se Admir Katica o sigurnosti u Sarajevu

Pratite uživo hitnu sjednicu Skupštine KS: Obratio se Admir Katica o sigurnosti u Sarajevu

"Kada moj sin Charles postane kralj, znam da ćete njemu i njegovoj supruzi Camilli pružiti istu podršku koju ste dali meni; i moja je iskrena želja da, kada to vrijeme dođe, Camilla bude poznata kao kraljica supruga jer nastavlja svoju odanu službu", istaknula je.

Charles je majci javno zahvalio na ovoj gesti.

"Duboko smo svjesni časti koju nam je ukazala moja majka. Kao što smo zajedno nastojali služiti i dati podršku Njenom veličanstvu i ljudima u našim zajednicama, moja draga supruga bila je i moj najčvršći oslonac", navodi se u Charlesovoj izjavi.

Charles i Camilla u braku su od 2005. godine, no njihova je ljubavna priča počela puno ranije. Par se upoznao 1970. godine na polo utakmici u Windsoru, a već na prvi pogled između njih se pojavila magnetska privlačnost. Tad su i započeli vezu koja je trajala godinu dana, a okončala se kad je Charles pristupio Kraljevskoj mornarici.

Camilla ga nije čekala. Tri godine kasnije se udala za oficira Andrewa Parkera Bowlesa, a 1980. Charles je ušao u vezu s Dianom koju je zaprosio godinu dana kasnije. Inače, Camilla je bila prisutna na njihovom vjenčanju, iako se Diana tome protivila.

Charles i Camilla nisu se mogli dugo kloniti jedno drugog pa su, unatoč tome što su oboje bili vjenčani s drugima, nastavili svoju vezu. Diana je toga bila svjesna i dolazila je u sukobe s Camillom, a u legendarnom intervjuu iz 1995. rekla je da je ‘u njenom braku troje ljudi’, a Charles je svoju nevjeru priznao i javno.

Diana se s Camillom jednom prilikom i suočila, rekavši joj da sve zna.

"Znam što se događa između tebe i Charlesa, samo hoću da to znaš", rekla joj je Diana tad.

"Imaš sve što si ikad htjela. Svi muškarci svijeta zaljubljeni su u tebe i imaš dvoje predivne djece, što još hoćeš?", pitala ju je Camilla.

"Želim svog muža", odbrusila joj je Diana.

Charles se navodno jako naljutio kad je saznao za taj razgovor, a Diana je priznala da je zbog toga ‘plakala kao nikad ranije’.

U novembru 1992. procurile su snimke privatnih telefonskih razgovora između Charlesa i Camille, a mjesec dana kasnije objavljeno je da se Charles i Diana razvode.

1994., dvije godine nakon razvoda od Diane, Charles je priznao da mu je Camilla bila ljubavnica, no isticao je da je svojoj supruzi bio vjeran sve dok 'nije postalo kristalno jasno da njihov brak nema budućnosti'. Iduće godine službeno su se razveli i Camilla i njen suprug Andrew iako su već u to vrijeme dvije godine živjeli razdvojeno.

Na njihovu je vezu definitivno utjecala i tragična smrt princeze Diane, a sa sinovima ju je službeno upoznao tek godinu dana kasnije. Vezu su još neko vrijeme skrivali, a prvi put su se zajedno pojavili u javnosti na 50. rođendanu njezine sestre u hotelu Ritz u Londonu.

Kraljica Camilli u početku ni blizu nije bila tako sklona kao danas, te je čak odbila prisustvovati Charlesovom pedesetom rođendanu ako Camilla bude tamo. Trebalo joj je vremena da malo omekša prema svojoj budućoj snahi pa su Charles i Camilla zajednički život započeli tek 2003.

Budući da je Camilla bila upamćena kao ljubavnica s kojom je Charles varao omiljenu princezu Dianu, najava njihovih zaruka nije bila baš dobro prihvaćena u britanskoj javnosti. Ipak, vjenčali su se u travnju 2005., samo dva mjeseca nakon objave zaruka. Radilo se o civilnoj ceremoniji, a kum im je bio princ William. Vjenčanju je prisustvovao Camillin bivši suprug, ali ne i kraljica i princ Phillip.

Kraljica je tek sedam godina kasnije Camilli dodijelila prvu kraljevsku titulu, a nakon proslave 10. godišnjice braka Camilla se pridružila cijeloj kraljevskoj porodici na balkonu Buckinghamske palače.

Inače, Camilla nakon vjenčanja nije, zbog poštovanja prema princezi Diani, koristila titulu princeze od Walesa, iako je zakonski imala to pravo. Camilla je, nakon što Charles postane kralj, trebala postati princeza pratilja (HRH The Princess Consort), a u tom bi slučaju Camilla bila prva supruga britanskog kralja u povijesti koja ne bi imala titulu kraljice, piše Story.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije