Kraljica Elizabeta: Sedam decenija vladavine i službe

0
Fena
Kraljica Elizabeta: Sedam decenija vladavine i službe
FOTO: EPA / Kraljica Elizabeta

Proslave kojima će se ove godine obilježiti sedam decenija vladavine kraljice Elizabete II, bacit će svjetlo na mnogo manje radosnu stvarnost za uglednu kraljevsku porodicu jer je britanska monarhija dovedena u pitanje na načine koji su bili nezamislivi tokom posljednjih 70 godina.

Od slučaja kraljičinog sina princa Andrewa o seksualnom zlostavljanju u Sjedinjenim Američkim Državama do navoda njezinog unuka pinca Harryja i njegove supruge o rasizmu unutar kraljevske porodice, Elizabeta koja je postala kraljica 6. februara 1952. godine suočava se s brojnim pitanjima.

Mnogi tvrde da postoji veliko poštovanje prema kraljici te da je establišment, koji traje gotovo 1.000 godina siguran dok je ona živa. Ono što slijedi kasnije je mnogo manje sigurno, ocjenjuje Reuters.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Pojačali kampanju

"Monarhija i kraljica su sinonimi za većinu pojedinaca", izjavio je za Reuters Graham Smith, predsjednik političke organizacije Republika, koja je pojačala svoju kampanju.

Spomenuo je kako se može usvojiti samo akt parlamenta da se monarhija dokrajči, ali da je vrlo vjerovatno da se prvo mora održati referendum.

Bogatstvo monarhije je opadalo i raslo otkako je predak kraljice, kralj William I, osvojio Englesku 1066. godine, ali samo tokom desetljeća pogubljenje kralja Charlesa I godine 1649. godine Britanija je bila republika.

Tokom Elizabetine vladavine, padovi su zabilježeni devedesetih godina zbog neuspjeha braka triju njezinih potomaka i smrti princeze Diane 1997. godine prve supruge nasljednika princa Charlesa.

Buckinghamska palača spomenula je da će četiri dana proslave u junu povodom Elizabetinog jubileja omogućiti "trenutke razmišljanja o kraljičinoj 70-godišnjoj službi širom zemlje", ali glasnogovornik je odbio odgovoriti na pitanja vezana za dugoročnu budućnost monarhije.

Pristaše vide kraljicu kao stabilizirajući faktor i navode finansijske prednosti koje monarhija donosi Britaniji putem turizma. Protivnici tvrde da je establišment bastion nezasluženih privilegija, djelomično finansiran od poreznih obveznika i potkopan ponašanjem nekih članova.

Andrewu, 61, kojeg mediji nazivaju Elizabetinim miljenikom od njezina četiri djeteta, ovog mjeseca su oduzete kraljevske privilegije i vojne titule dok se bori protiv optužbi za zlostavljanje.

"Za monarhiju je to situacija na nivou izumiranja. Kako ćete provesti hiljadu godina govoreći svima da ste posebni, nakon čega svi otkriju, u stvarnom vremenu, u sudskom slučaju, da zapravo niste", napisala je kolumnistica Camilla Lengthy u Sunday Occasions.

U međuvremenu, princ Harry i njegova američka supruga Meghan odustali su od svojih kraljevskih dužnosti i preselile se u SAD odakle su optužili nekoliko puta Buckinghamsku palaču.

Charles je došao pod lupu nakon što je Michael Fawcett, njegova desna ruka i dugogodišnja osoba od povjerenja, odstupila od dužnosti u jednoj od važnih dobrotvornih organizacija mnogih nasljednika usred navoda da je davao počasti u zamjenu za donacije. Fawcett nije javno komentirao optužbe.

"Mogu sumnjati da li su ovi skandali dovoljni sami po sebi da ljudi u Britaniji zaključe da posljedično ne bismo trebali imati nikakvu monarhiju", kazala je kraljevska biografkinja Penny Junor.

Provedena istraživanja

Anketenavode da većina smatra da bi monarhija trebala ostati, a 83 posto ima optimističan pogled na kraljicu Elizabetu, u skladu s jednim istraživanjem provedenim u decembru, a druge ankete pokazuju da ispod 30 posto ispitanika podržava kraj monarhije.

Institucije također čvrsto stoje iza kraljevske porodice. Ne postoji signal da bi vladajuća Konzervativna partija prihvatila završetak monarhije, dok je glavna opoziciona Laburistička stranka pretrpjela udarce na izborima 2019. godine djelomično zbog uočenog nedostatka patriotizma svog bivšeg šefa.

I sami članovi kraljevske porodice dodatno su svjesni kako se moraju prilagoditi svijetu koji se mijenja, zaključuje Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije