Želite još hrskaviji pečeni krompir: Ovo je tajna uspjeha

0
Radiosarajevo.ba
Želite još hrskaviji pečeni krompir: Ovo je tajna uspjeha
Foto: Pexels / Ilustracija

Hrskavi pečeni krompir često je omiljeni dio nedjeljnog ručka, ali mnogi ostanu razočarani kada iz rerne izvade krompir koji je mekan, vlažan ili masan.

Krompir sadrži puno vlage, a ako se ne pripremi pravilno, tokom pečenja dolazi do kuhanja na pari umjesto prženja, što rezultira gnjecavim zalogajima bez željene hrskavosti.

Međutim, jednostavan kuhinjski trik može potpuno transformisati način na koji pripremate pečeni krompir. Rješenje leži u jednom neobičnom sastojku – kukuruznom skrobu. Ovaj sastojak poznat iz pripreme pržene piletine izuzetno je upijajući, pa povlači vlagu s površine krompira, omogućavajući im da postanu znatno hrskaviji prilikom pečenja.

Ambasada Države Katar učestvovala na Diplomatskom Zimskom Bazaru: „Zajedno smo snažniji“

Ambasada Države Katar učestvovala na Diplomatskom Zimskom Bazaru: „Zajedno smo snažniji“

Kukuruzni skrob u kombinaciji s uljem i toplotom stvara i efekt karamelizacije, koji daje zlatnu i hrskavu koricu.

Za savršen rezultat, potrebno je četiri srednja krompira, jedna kašika kukuruznog skroba, maslinovo ulje te malo soli i bibera. Krompir se oguli, opere i isječe na jednake komade, zatim se kuha 20 minuta u posoljenoj vodi dok ne omekša. Nakon toga se procijedi, lagano protrese u cjedilu kako bi se stvorile neravne ivice, te ostavi da se suši 10 minuta. Ovaj korak je ključan jer dodatno isušuje površinu i omogućava stvaranje hrskave teksture.

Dok krompir odmara, u pleh se ulije maslinovo ulje i zagrije u rerni na 200 stepeni, što pomaže da se krompir odmah počne peći pri kontaktu s vrućim uljem, sprječavajući upijanje masnoće. Zatim se krompir uvalja u kukuruzni skrob, pažljivo rasporedi po plehu i peče 25 do 35 minuta, uz okretanje na pola vremena.

Rezultat su krompirići koji su spolja savršeno hrskavi, a iznutra mekani – zlatno pečeni i puni okusa. Po želji ih možete dodatno začiniti biberom, svježim začinskim biljem ili komadićem maslaca. Ovaj jednostavan trik s kukuruznim skrobom mogao bi postati neizostavan dio vaše kuhinjske rutine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije