Zdravi kuglof s jabukama, zobenim pahuljicama i cimetom: Savršen desert bez grižnje savjesti
Zobene pahuljice odlično su rješenje za hranjiv doručak, no uz malo kreativnosti, možete ih pretvoriti i u ukusan, zdrav desert.
Ovaj mekani kuglof s jabukama, cimetom i pekmezom od jabuka odlična je alternativa klasičnim kolačima – bez rafiniranog šećera i sa prirodnim sastojcima.
Pahuljice i orašasti plodovi daju teksturu, dok kombinacija jabuka i cimeta donosi toplu, domaću aromu kojoj je teško odoljeti. Osim toga, ovaj desert se lako priprema i ne sadrži ni brašno ni mliječne proizvode.
Sarajevo "prodisalo", vjetar rastjerao smog: Pogledajte očaravajuće prizore decembarske noći
Sastojci (za 12 porcija)
3 šoljice samljevenih zobenih pahuljica
1 šoljica mljevenih oraha
3 kašike xylitola (ili drugog prirodnog zaslađivača)
1 kašika praška za pecivo
1 kašika cimeta
3 jabuke, narezane na tanke kriške
Prstohvat soli
1 veliko jaje
1 šoljica tekućeg pekmeza od jabuka (ili soka od jabuka)
1 šoljica bademovog mlijeka
1 kašičica ekstrakta vanilije
2 kašike rastopljenog kokos maslaca
Priprema
U većoj posudi pomiješajte zobene pahuljice, mljevene orahe, xylitol, prašak za pecivo, cimet, prstohvat soli i narezane jabuke.
Raspoloženi ste za slatki doručak? Probajte ove rolnice s makom
U drugoj posudi sjedinite jaje, pekmez ili sok od jabuka, bademovo mlijeko i vaniliju. Spojite mokre i suhe sastojke, dobro promiješajte da dobijete ujednačenu smjesu.
Umiješajte rastopljeni kokos maslac. Smjesu izlijte u nauljeni kalup za kuglof.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 25–30 minuta, dok kuglof ne poprimi zlatnu boju i čvrstu strukturu.
Po želji, ohlađeni kuglof pospite s malo xylitola u prahu i dodatnim cimetom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.