Piletina u medu i senfu: Savršen spoj slatkog i začinjenog okusa
Ako želiš da iznenadiš svoje nepce nečim neobičnim, a opet jednostavnim, ovaj recept će ti oduzeti dah. Piletina pripremljena u medu i senfu spaja slatkoću meda sa pikantnošću senfa, stvarajući nevjerojatan balans okusa koji će osvojiti svakog ljubitelja dobre hrane.
Priprema je brza, jednostavna, a rezultat fenomenalan. Idealna je i za brzi ručak, ali i za večeru s prijateljima ili porodicom.
Sastojci
2 pileća fileta (oko 300 g)
2 kašike Dijon senfa
2 kašike meda
1 kašičica soja sosa
So i biber po ukusu
1 kašika maslinovog ulja
1 kašičica limunovog soka (opciono)
Peršun za dekoraciju (opciono)
Danas isplata penzija u FBiH za mjesec novembar
Priprema
U manjoj činiji pomešaj med, senf, soja sos i limunov sok. Dobro promešaj dok se svi sastojci ne sjedine. Po želji možeš dodati malo bibera za dodatnu začinjenost.
Savršeni umak za ljetne dane: Isprobajte indijsku Raitu s krastavcima i mentom
U tavi zagrej maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Pileće filete posoli i pobiberi s obe strane, pa ih stavi u tavu. Prži ih 4-5 minuta sa svake strane, dok ne dobiju lepu zlatnu boju.
Kada je piletina pečena, smanji vatru i prelij je pripremljenom marinadom. Ostavite da se sve dobro sjedini i marinada lagano karamelizuje, oko 2-3 minuta.
Piletinu poslužiti uz prilog po izboru – pire krompir, rižu ili povrće. Za finalni pečat, dekoriraj je svežim peršunom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.