Najmekša i najsočnija zeljanica sa gotovim jufkama: Tajna je u ovom sastojku
Zeljanica jedna je od najomiljenijih domaćih delicija, a kada se priprema s gotovim jufkama, postaje savršen izbor za brz i ukusan obrok.
Ključ sočnosti i mekoće ovakve pite leži u posebnom preljevukojim se svaka jufkaobavezno premazuje prije pečenja.
Sastojci:
500 g gotovih jufki
Luka Dončić dobio drugu kćerku: Otkrio i za koje ime su se odlučili
250 g sira (mladi ili feta)
200–300 g špinata
6 jaja
1 kisela pavlaka
30 ml kisele vode
2 kašike brašna
3 kašike griza
100 ml ulja
200 ml mlijeka
1 prašak za pecivo
So po ukusu
Priprema:
U većoj zdjeli umutite jaja, mlijeko, griz, brašno, prašak za pecivo, ulje i kiselu vodu. Ovo će biti preljev koji će dati pitu mekoću i bogat okus.
Posebno pripremite fil tako što ćete pomiješati sir, isjeckani špinat, pavlaku i malo soli. Svaku jufku premažite pripremljenim preljevom, zatim rasporedite fil, urolajte i složite u pleh obložen papirom za pečenje.
Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke. Na kraju cijelu pitu prelijte ostatkom preljeva i stavite u prethodno zagrijanu rernu.
Pecite na 200°C oko 30 do 45 minuta, dok pita ne poprimi zlatno-smeđu boju. Rezultat je izuzetno sočna, ukusna i mirisna pita – odlična za doručak, užinu ili laganu večeru.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.