Najmekša i najsočnija zeljanica sa gotovim jufkama: Tajna je u ovom sastojku

0
Radiosarajevo.ba
Najmekša i najsočnija zeljanica sa gotovim jufkama: Tajna je u ovom sastojku
Foto: Screenshot / Youtube / Zeljanica

Zeljanica  jedna je od najomiljenijih domaćih delicija, a kada se priprema s gotovim jufkama, postaje savršen izbor za brz i ukusan obrok.

Ključ sočnosti i mekoće ovakve pite leži u posebnom preljevukojim se svaka jufkaobavezno premazuje prije pečenja.

Sastojci:

500 g gotovih jufki

Luka Dončić dobio drugu kćerku: Otkrio i za koje ime su se odlučili

Luka Dončić dobio drugu kćerku: Otkrio i za koje ime su se odlučili

250 g sira (mladi ili feta)

200–300 g špinata

6 jaja

1 kisela pavlaka

30 ml kisele vode

2 kašike brašna

3 kašike griza

100 ml ulja

200 ml mlijeka

1 prašak za pecivo

So po ukusu

Priprema:

U većoj zdjeli umutite jaja, mlijeko, griz, brašno, prašak za pecivo, ulje i kiselu vodu. Ovo će biti preljev koji će dati pitu mekoću i bogat okus.

Posebno pripremite fil tako što ćete pomiješati sir, isjeckani špinat, pavlaku i malo soli. Svaku jufku premažite pripremljenim preljevom, zatim rasporedite fil, urolajte i složite u pleh obložen papirom za pečenje.

Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke. Na kraju cijelu pitu prelijte ostatkom preljeva i stavite u prethodno zagrijanu rernu.

Pecite na 200°C oko 30 do 45 minuta, dok pita ne poprimi zlatno-smeđu boju. Rezultat je izuzetno sočna, ukusna i mirisna pita – odlična za doručak, užinu ili laganu večeru. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije