Focaccia: Ovo je najbolji, najbrži i najjednostavniji recept za neodoljivu italijansku pogaču
Najbolji, najjednostavniji i najbrži neki su od epiteta za slasnu talijansku pogaču koje su čitatelji ispisali chefici Liberty Mendez ispod recepta za focacciu. Oko 25 minuta pripreme, 20 minuta pečenja i nešto vremena koje odlazi na dizanje tijesta dijeli vas od jednostavnog talijanskog specijaliteta.
Sastojci:
- 500 g brašna + za posipanje
- 7 g suhog kvasca
- 2 kašičice morske soli
- maslinovo ulje
- 1 kašičica krupne morske soli
- grančice ruzmarina
Priprema focaccie:
Stavite brašno u veliku posudu. Na jednu stranu brašna umiješajte kvasac, a u drugu sitnu sol pa sve pomiješajte. Sol se odvaja od kvasca da ga ne deaktivira.
Bio za volanom Porschea: Policajac Armin Numanović vozilom udario pješakinju u Sarajevu
Napravite udubinu u sredini brašna i dodajte 2 kašičice ulja. Postupno ulijevajte 350-400 ml mlake vode dok ne dobijete lagano ljepljivo tijesto (možda vam neće trebati sva voda).
Radnu površinu pospite brašnom i na nju prebacite tijesto. Mijesite 5-10 minuta dok vam tijesto ne postane mekano i manje ljepljivo. Zatim ga prebacite u čistu zdjelu, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže 1 sat dok se ne udvostruči.
Nauljite pravokutni, plitki lim (25 x 35 cm). Prebacite tijesto na radnu površinu, a zatim ga razvucite na veličinu kalupa. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže još 35-45 minuta.
Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stepeni. Utisnite prste u tijesto da napravite udubine. Pomiješajte kašičicu ipo maslinovog ulja, jednu kašičicu vode i sitnu sol pa prelijte po hljebu. Grančice ruzmarina gurnite u udubljenja u tijestu.
Pecite 20 min dok ne porumeni. Dok je pogača još vruća, prelijte je s još kašičicu-dvije maslinovog ulja, narežite i poslužite.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.